Rumunija će među prvima ratifikovati Protokol o pristupanju NATO

“Osvrćući se na unutrašnje političke procese u Crnoj Gori, sagovornici su se saglasili da je DPS kao glavni konstituent vlasti pokazala odgovornost kroz inicijativu glasanja povjerenja Vladi, nakon čega se potvrdio njen legitimitet”, navodi se u saopštenju
50 pregleda 0 komentar(a)
Ferdinand Nađi, Tarzan Milošević, Foto: Dps
Ferdinand Nađi, Tarzan Milošević, Foto: Dps
Ažurirano: 18.02.2016. 19:49h

Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru i biće jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u, poručio je amabasador te države u Podgorici Ferdinand Nađi.

On je danas razgovarao sa političkim direktorom Demokratske partije socijalista (DPS), Tarzanom Miloševićem o aktuelnoj društveno političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Iz DPS-a je saopšteno da je u razgovoru istaknuto da će ova godina biti izuzetno važna za Crnu Goru, jer se obilježava prva decenija od obnove crnogorske nezavisnosti i održavaju parlamentarni izbori.

“Osvrćući se na unutrašnje političke procese u Crnoj Gori, sagovornici su se saglasili da je DPS kao glavni konstituent vlasti pokazala odgovornost kroz inicijativu glasanja povjerenja Vladi, nakon čega se potvrdio njen legitimitet”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ponuda premijera da opoziciji ustupi četiri ministarska i mjesto potpredsjednika Vlade, kako bi se otklonile sumnje u regularnost izbornog procesa, ocijenjena kao izraz demokratskog kapaciteta i političke volje da se dijalogom sa svim političkim subjektima u institucijama sistema dođe do rješenja, kako bi se uspješno nastavio dinamičan i intenzivan proces evropskih i NATO integracija.

Nađi je, kako je saopšteno, pozdravio odlične rezultate koje je Crna Gora ostvarila u procesu integracija u Evropsku uniju i NATO, kao i umijeće Crne Gore da ostane ključni faktor političke i bezbjednosne stabilnosti čitavog regiona.

“U tom smislu Nađi je ponovio punu spremnost Rumunije da nastavi sa podrškom Crnoj Gori i dodao da će to biti jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Protokol o pristupanju NATO”, kaže se u saopštenju.

Milošević je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom, dobrim i prijateljskim odnosima između dvije države i istakao zahvalnost DPS-a Rumuniji za značajan doprinos koji je dala u afirmaciji Crne Gore na međunarodnom planu, a posebno na kontinuiranoj podršci u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Bonus video: