Kad zakaže aparat glasanje po starom

“Ukoliko zbog opravdanih, objektivnih okolnosti, kao što su višesatni nestanak električne energije ili kvar na sistemu, tokom glasanja bude onemogućena elektronska identifikacija birača odbor će donijeti odluku da nastavi glasanje po sistemu vizuelne identifikacije”, navodi se u odluci
76 pregleda 16 komentar(a)
Elektronska identifikacija birača (Novine)
Elektronska identifikacija birača (Novine)
Ažurirano: 18.02.2016. 14:54h

U slučaju kvara uređaja za elektronsku identifikaciju birača ili nestanka struje, glasanje se mora nastaviti po sistemu vizuelne identifikacije, navodi se u Pravilima o radu biračkih odbora koje je donijela Državna izborna komisija (DIK).

Uputstvo DIK-a, objavljeno u posljednjem broju Službenog lista Crne Gore, pojašnjava pravila za sprovođenje izbora po sistemu elektronske identifikacije birača. Pravilnikom se, između ostalog, predviđa da se u slučaju kvara sistema izbori nastave po starom sistemu.

“Ukoliko zbog opravdanih, objektivnih okolnosti, kao što su višesatni nestanak električne energije ili kvar na sistemu, tokom glasanja bude onemogućena elektronska identifikacija birača odbor će donijeti odluku da nastavi glasanje po sistemu vizuelne identifikacije”, navodi se u odluci.

Ističući da to podrazumijeva evidentiranje u biračkom spisku i glasanje, u DIK-u navode da se u tom slučaju birač mora potpisati na “poleđini kontrolnog glasačkog kupona”. Nakon podizanja sistema, kako se navodi, glasanje se nastavlja na elektronskim čitačima.

U pravilniku se, između ostalog, navodi da se na ekranu novih uređaja prikazuje broj upisanih birača i izlaznost na tom glasačkom mjestu. Novim pravilima nije predviđeno korišćenje nevidljivog spreja, već se navodi da birač treba da pokaže ličnu kartu ili pasoš koje član odbora provlači kroz uređaj. Pojašnjava se da je birač dužan da lični dokument pokaže svim članovima odbora ukoliko je to potrebno. Kako se navodi, uređaj će na ekranu pokazati grešku u slučaju pokušaja glasanja birača koji nije upisan na tom biračkom mjestu. Greška će biti evidentirana i u slučaju da je birač već glasao.

“Kada se na biračkom mjestu pojavi birač koji je već glasao, odnosno identifikovan je, uređaj ne dozvoljava ponovno štampanje potvrde-odreska. U tom slučaju na ekranu se pojavljuju podaci o biraču i fotografija ispod koje je upozorenje da je birač prethodno već bio identifikovan”, navodi se u pravilniku DIK-a.

Za tri godine 2.500 građana promijenilo biračko mjesto

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je juče da biračko pravo u Tivtu ima 11.113 građana, što je 366 građana više nego na izborima u aprilu 2013. godine . Kako se navodi, evidentirano je 446 birača koji su to pravo stekli punoljetstvom, 102 su prijavili boravište u Crnoj Gori, a 130 građana su dobili biračko mjesto pravim prijemom u crnogorsko državljanstvo. Prema podacima MUP-a, 355 lica je brisano iz biračkog spiska zbog smrti, pet zbog gubitka državljanstva i šest zbog odjave prebivališta van Crne Gore. U MUP-u navode i da je od 2013. godine više od 2,5 hiljada birača promijenilo biračko mjesto.

Bonus video: