Može policija i finansije, ANB i RTCG nikako

Predstavnici Vlade nijesu se saglasili da opozicija ima pravo veta u upravnim odborima šest kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, odnosno u Elektroprivredi Crne Gore, Aerodromima Crne Gore, Pošti Crne Gore, Montenegro eirlainsu, Monteputu, “Plantažama”
86 pregleda 81 komentar(a)
Radoje Žugić, Zoran Vukčević, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Zoran Vukčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2016. 06:50h

Da bi se sjutra postigla saglasnost oko Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, lideri parlamentarnih partija trebalo bi da se usaglase još oko sedam spornih tačaka, između ostalog i da lokalni izbori u Tivtu budu održani kad i parlamentarni.

I taj datum- 16. oktobar je upitan, kao i zahtjev opozicije da uređivački tim Informativnog programa RTCG podnese ostavku.

Takođe, kako su “Vijesti” utvrdile uvidom u predlog Sporazuma, kompromisa nema oko zahtjeva opozicije da dobiju rukovodeća ili pomoćnička mesta sa proširenim ovlašćenjima u ANB (generalni inspektor) i Agenciji za elektronske medije.

Sporan je i predlog da se uvede “posebno ovlašćeno lice u lokalnoj samoupravi ili na državnom nivou, koje bi kontrolisalo finansijske odluke lokalnih samouprava”.

Predstavnici Vlade nijesu se saglasili da opozicija ima pravo veta u upravnim odborima šest kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, odnosno u Elektroprivredi Crne Gore, Aerodromima Crne Gore, Pošti Crne Gore, Montenegro eirlainsu, Monteputu, “Plantažama”.

Dogovora nema ni oko predloga izmjena Zakona o specijalnom tužulaštvu kako bi se krivična djela povrede biračkog prava prebacila u nadležnost tog tužilaštva.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, čija bi se pozicija do izbora takođe garantovala dokumentom, ocijenio je juče da bi neusvajanje Političkog sporazuma u petak predstavljalo veliki korak unazad za demokratiju u Crnoj Gori. “Potpisivanje političkog sporazuma o izgradnji povjerenja u slobodne i fer izbore bio bi veliki ugaoni kamen za neki novi početak u političkom životu Crne Gore“, rekao je on.

Vlada izbornog povjerenja, kako se naziva, “vodiće unutrašnju i vanjsku politiku uz očuvanje kontinuiteta državnih interesa i preuzetih međunarodnih obaveza”, a njena “ekonomska politika biće u funkciji razvoja i učvršćivanja socijalno ekonomske stabilnosti u predizbornom periodu”.

Izražava se spremnost da se zakoni i odluke od posebnog značaja usvajaju konsenzusom, kao i svi akti Savjeta za privatizaciju.

U dijelu koji se odnosi na medije citiraju se “primjedbe opozicije i šire javnosti da uređivačka politika Informativnog programa Javnog servisa već duže vrijeme nije objektivna, balansirana i nepristrasna, što potvrđuju izvještaji Evropske komisije, deklaracije POSP-a.”

“Politički subjekti, potpisnici Sporazuma upućuju javni apel postojećem uređivačkom timu Informativnog programa RTCG, na čelu sa direktorom TV Crne Gore Radojkom Rutović da u skladu sa principom javne odgovornosti i u cilju pružanja sopstvenog doprinosa rješavanju političke krize i izgradnje povjerenja u izborni proces, podnesu ostavke i time omoguće izbor novih kadrova”, navodi se u dokumentu iako za to, međutim, ne postoji saglasnost predstavnika Vlade.

Predviđa se i formiranje skupštinskog odbora za praćenje medija.

Nastavak razgovora lidera parlamentarnog dijaloga u širem sastavu zakazan je za sjutra, a Krivokapić je juče poručio da će to biti “vrlo važan dan, i da očekuje da će se svi presabrati još jednom“.

Opoziciji nude potpredsjednika, četiri ministra i dva pomoćnika

Opoziciji bi trebalo da pripadne potpredsjedničko mjesto, a zatim čelne pozicije u ministarstvima finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, te pomoćnička u ministarstvima prosvjete i zdravlja.

U državnoj administraciji, a zbog “sumnje u zloupotrebe u prethodnim izbornim procesima”, predstavnici opozicije treba da kontrolišu Zavod za zapošljavanje, Fond rada, zdravstva, Investiciono razvojni fond, direkcije za javne radove, saobraćaj, razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i uprave za nekretnine, carine, poresku, za inspekcijske poslove, za šume.

Pomoćnička i mjesta u administraciji podrazumijevaju “koncept zajedničkog odlučivanja i potpisivanja akata”. Sporazumom se partije obavezuju da istovremeno sa izborom vlade podrže i usvajanje posebnog zakona, koji bi obezbijedio njegovu pravnu zasnovanost.

Bonus video: