Blažić: Odluke Nataše Aćimović moraju biti poništene

Upravni sud je nakon tužbe Građanskog saveza poništio odluku kojom je 6. avgusta prošle godine Aćimovićeva, kao kandidatkinja građanske liste Izbor, izabrana za predsjednicu Opštine
54 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.02.2016. 20:14h

Sve odluke koje je donijela Nataša Aćimović dok je bila na mjestu predsjednice Opštine Herceg Novi moraju biti poništene, tvrdi prof. dr Đođije Blažić.

“S obzirom da je Upravni sud donio kasacionu, odnosno poništavajuću presudu i postupak izbora vratio na početak, to je pravna posljedica takve odluke da se poništavaju i svi akti i radnje koje je predsjednica preduzela tokom vršenja svoje funkcije do odluke Upravnog suda”, pojasnio je Blažić za “Vijesti”.

Upravni sud je nakon tužbe Građanskog saveza poništio odluku kojom je 6. avgusta prošle godine Aćimovićeva, kao kandidatkinja građanske liste Izbor, izabrana za predsjednicu Opštine.

U obrazloženju presude je navedeno da je predsjednik Skupštine po hitnom postupku sazvao sjednicu, suprotno uslovima i propisima koji to regulišu, kao i da nije “priložen niti dat dokaz da je predloženi kandidat zaista kandidat te izborne liste, ili bilo koje druge izborne liste koja je na izborima ušla u Skupštinu opštine sa najmanje jednim mandatom”.

Izborom su prekršene odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika o radu Skupštine opštine Herceg Novi, piše u obrazloženju.

Aćimovićeva je, između ostalog, imenovala potpredsjednika Opštine i glavnog administratora, nekoliko starješina organa lokalne uprave, stručnih i drugih službi, direktore nekoliko agencija, raspolagala sredstvima iz budžeta kojim su isplaćene otpremnine, potpisala odluku o izmještanju Autobuske stanice...

Predsjednik Skupštine Andrija Radman kaže da je odluka o izboru Aćimovićeve poništena “iz formalnih razloga” i da će, “u ponovljenom postupku otkloniti nepravilnosti koje je Upravni sud utvrdio”.

On je za 22. februar zakazao sjednicu lokalnog parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izbor predsjednika Opštine.

Prema saznanjima “Vijesti”, Aćimovićeva će biti jedini kandidat.

Kako Izbor i DPS imaju većinu u Skupštini, za očekivati je da će ona ponovo biti izabrana za gradonačelnicu.

To sugeriše i predlog odluke - Izbor predsjednice Opštine.

Ostanak Aćimovićeve na mjestu predsjednice Opštine mogao bi da zavisi i od presude Upravnog suda, u procesu koji je održan danas.

Građanski savez podnio je Upravnom sudu tužbu zbog kršenja zakonske procedure prilikom razrješenja dužnosti Nikole-Nikše Gojkovića sa funkcije predsjednika Opštine 7. jula prošle godine.

Gojković je tada bio član Izbora, a nakon njegovog razrješenja za predsjednicu je izabrana Aćimovićeva.

Opozicija saglasna da vlast krši zakon i da je neophodno raspustiti Skupštinu

U opoziciji su saglasni da je odluka Upravnog suda potvrda njihovih tvrdnji da koalicija DPS-Izbor konstantno krši zakon i da bi trebalo raspustiti Skupštinu. “Riječ je o političkoj manipulaciji i pokušaju umanjivanja značaja presude od strane vladajuće strukture”, kaže nezavisni odbornik Obrad Gojković.

Odbornik i predsjednik novskog SDP-a Dragan Šimrak ističe da “lokalna vlast ne radi ništa, osim što se bavi sama sobom”.

“Pri tom ne razmišlja kako umanjiti štetu koju će pretrpjeti građani zbog pravnog haosa nastalog činjenicom da je nezakonito izabrano lice donosilo odluke duži vremenski period”.

Bonus video: