Performans mladih NOVE: Narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo je srce Srbije

“Pored proglašenja tzv. države Kosovo i udara na etničko i duhovno jezgro Srba, imali smo i sramno priznanje ove kriminalno-kartelske groteske od strane vlasti Mila Đukanovića"
184 pregleda 58 komentar(a)
protest Kosovo kralj Nikola, Foto: Nova srpska demokratija
protest Kosovo kralj Nikola, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 17.02.2016. 15:56h

U Podgorici je danas, u organizaciji članova Kluba mladih Nove srpske demokratije i nestranačkih aktivista, održan protestni performans povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Aktom proglašenja nezavisnosti, grubo je udareno na suverenitet i integritet Republike Srbije, kao i na međudržavne i nacionalne odnose u cijelom regionu. Vrednujući istorijske tokove i ne prihvatajući grubu nepravdu i nasilje, grupa mladih organizovala je protest tim povodom, simbolično birajući lokaciju – pored spomenika kralju Nikoli Prvom Petroviću, koji je, poput njegovih slavnih predaka, mitropolita crnogorskih, čitav svoj život i političko djelovanje bazirao na kosovskom zavjetu. I ovaj spomenik danas obavezuje da baš na ovom mjestu pošaljemo poruku predstavnicima aktuelne crnogorske vlasti koji su obrukali Crnu Goru Petrovića pristajući da južnu srpsku pokrajinu prihvate kao nezavisnu državu. Kada smo u pitanju mi, naslednici tradicionalne Crne Gore, jedva čekamo priliku da ispravimo ovo nasilje i istorijsku nepravdu, i dovedemo stvari u prirodni poredak", navodi se u saopštenju.

“Pored proglašenja tzv. države Kosovo i udara na etničko i duhovno jezgro Srba, imali smo i sramno priznanje ove kriminalno-kartelske groteske od strane vlasti Mila Đukanovića koja je odavno izgubila svoj kontinuitet sa identitetom, istorijom i kulturom svoga naroda. Ovaj režim je nanio veliku sramotu Crnoj Gori slijepo se vodeći interesima diktatora Đukanovića i direktivama NATO agenture. Na ovakav način, on je izvršio i akt izdaje kako bratske Srbije, tako i Crne Gore. Kada govorimo o stradanju Srba na Kosovu, ne govorimo samo o nasilnom otimanju dijela teritorije Republici Srbiji, nego i o protjerivanju i zatiranju Srba sa svojih vjekovnih ognjišta, vandalskom uništavanju srpske kulturne baštine i grobalja”, rekao je ispred Kluba mladih Nove srpske demokratije Petar Drašković.

Ispred nestranačkih političkih aktivista, okupljenima se obratio Luka Radonjić.

“Danas, osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, situacija na Kosovu potvrđuje da se ne radi o državi, već se radi o međunarodnom protektoratu – u najgrubljem smislu, vještačkoj tvorevini u kandžama kriminalno-profitersko-interesnih krugova. Takođe, na okupiranoj, južnoj srpskoj pokrajini preko 50% stanovništva živi siromašno, posljednih godina nekoliko stotina hiljada ljudi napustilo je Kosovo od čega samo prošle godine preko 150 000 mladih ljudi, prvi bombaš samoubica iz Evrope došao je sa Kosova, a vjeruje se da je preko 1000 njih angažovano u različitim oblicima terorističkog djelovanja. Tzv. Skupština Kosova mjesto je fizičkih obračuna na kojem diskusije sve češće bivaju zamijenjene suzavcem. Slično je i na ulicama na kojima vladaju permanentna nestabilnost i sukobi a uništavanje kulturne baštine nije prestalo. Prije 8 godina na ulicama Podgorice, kao studenti organizovali smo protest zbog ovog udara na međunarodno pravni poredak i državu Srbiju, ne sluteći da će iste godine crnogorska vlast saviti kičmu Crnoj Gori, praveći grub diskontinuitet u odnosu na crnogorsku istoriju i višedecenijske tendencije Petrovića a udovoljavajući interesima kontinuiteta velikoalbanskog nacionalizma", rekao je Radonjić.

Bonus video: