Krivokapić: Neusvajanje sporazuma bilo bi veliki korak unazad

„Potpisivanje političkog sporazuma o izgradnji povjerenja u slobodne i fer izbore bilo bi veliki ugaoni kamen za neki novi početak u političkom životu Crne Gore“, smatra Krivokapić
68 pregleda 54 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2016. 13:06h

Neusvajanje političkog sporazuma u petak predstavljalo bi veliki korak unazad za demokratiju u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

On je novinarima, nakon sastanka sa izraelskim kolegom Julijem Endelšatjnom, na pitanje šta će biti ako sporazum ne bude usvojen u petak, kazao da su obje mogućnosti otvorene.

„Činjenica da su se prvi put okupili lideri partija, da to traje tri mjeseca, da su uvod u sve ovo bili nemiri na ulicama, da je rasprava o Vladi produbila nepovjerenje i da je političko nepovjerenje u Crnoj Gori ogromno, ostavlja obje mogućnosti otvorene“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, treba vidjeti sa pozitivne strane šta je urađeno.

„Došli smo do predloga akta koji ima vrlo mali broj nesaglasnosti, gledajući tehnički. Suštinski su to one najveće, na kraju uvijek ostaju najteže stvari“, kazao je Krivokapić.

Pitanje je, kako je naveo, može li se naći osnov za novo povjerenje.

„Sam sadržaj može biti i uži i kraći, i to se u petak može izmijeniti. Ključno je pitanje da li može biti osnova za novo povjerenje“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je skratio dalji rad na tekstu upravo zbog toga što je vidio da se javljaju nove i nove teme koje produblju nepovjerenje.

„Potpisivanje političkog sporazuma o izgradnji povjerenja u slobodne i fer izbore bilo bi veliki ugaoni kamen za neki novi početak u političkom životu Crne Gore“, smatra Krivokapić.

On je ocijenio da će petak biti vrlo važan dan, i da očekuje da će se svi „presabrati još jednom“.

„Šanse su iste kao na početku, jer je i problem isti – duboko nepovjerenje koje postoji“, dodao je Krivokapić.

Na pitanje da li se boji zaoštravanja političke situacije u slučaju nepotpisivanja sporazuma, on je kazao da bi to bio korak unazad.

„To bi bio veliki korak unazad, i svakako ne može biti dobar rezultat. Kad u institucijama ne možete riješiti povjerenje, kad politička elita ne iskoristi momenat da uspostavi novo povjerenje, to je svakako korak unazad za demokratiju u Crnoj Gori“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da ne treba ružnim scenarijom koji bi svakako uslijedio poslije, opteretiti petak koji je još prilika za dogovor.

„Ne želim da opteretim priliku za dogovor. Želim da vjerujem da se možemo dogovoriti“, pojasnio je Krivokapić.

Upitan da li će odgađanje izbora u Tivtu biti uslov za postizanje dogovora, on je rekao da će ta tema biti u predlogu akta koji će poslati predsjednicima partija.

„Ona je u predlogu akta, kao sporna“, dodao je Krivokapić.

Bonus video: