Radovanić: Na prvom mjestu agende djelovanja opozicije da stoji građanski bunt

"Ove proteste treba da podrže sve opozicione partije, i da ponude svu logistiku organizatorima, ukoliko oni procijene da im je potrebna", smatra Radovanić
1682 pregleda 9 komentar(a)
Radovanić, Foto: Savo Prelević
Radovanić, Foto: Savo Prelević

Predlog Demokratskog fronta (DF) o formiranju tehničke vlade trebalo bi na dnevni red da dođe nakon uspješno realizovanih protesta, ocijenili su iz Građanskog pokreta (GP) URA i poručili da će podržati samo one inicijative koje spajaju opoziciono djelovanje.

Funkcioner DF-a Milan Knežević pozvao je sve opozicione poslanike da podrže njihovu inicijativu za formiranje tehničke vlade, kako bi se crnogorskoj javnosti poslala poruka da je opozicija spremna da zajednički djeluje.

Generalni sekretar GP URA, Mileta Radovanić, kazao je da ta stranka pomno prati razvijanje najskandaloznije afere u crnogorskom višestranačju, i da je svoj sud o početnom odgovoru na nju nekoliko puta saopštili javnosti.

"Mišljenja smo da u ovom trenutku na prvom mjestu agenda djelovanja svih opozicionih partija treba da stoji građanski bunt, odnosno vaninstitucionalno djelovanje", kazao je Radovanić agenciji MINA.

Kako je naveo, protesti koje su započeli građanski aktivisti treba da su legitiman vid borbe protiv kriminala, korupcije, diktature i bezakonja.

"Ove proteste treba da podrže sve opozicione partije, i da ponude svu logistiku organizatorima, ukoliko oni procijene da im je potrebna", smatra Radovanić.

Prema njegovim riječima, protestima i građanskim buntom treba natjerati vlast da shvati ozbiljnost situacije i preduzme korake ka vraćanju političkog i društvenog života u normalne tokove.

"Predlog kolega iz DF-a o formiranju tehničke vlade je nešto što bi na dnevni red trebalo da dođe nakon uspješno realizovanih protesta, i treba ga uzeti sa pažnjom i detaljnom analizom. Ali, u ovom trenutku, svi bi morali da se koncetrišemo na proteste i vaninstitucionalni pritisak na režim", naveo je Radovanić.

Kako je kazao, o svim drugim inicijativama razgovarali bi kada za to dođe vrijeme.

"Opozicija ne smije da se takmiči brojem ponuđenih inicijativa i da tako tupi oštricu svog djelovanja. Za nas je potpuno nevažno ko podnosi inicijativu i čija će biti usvojena, ako ona daje adekvatne rezultate", istakao je Radovanić.

On je dodao da je, za sada, cjelokupna pažnja i energija GP URA usmjerena na podršku vaninstitucionalnoj borbi i protestima koje su pokrenuli građani.

"Nadalje, podržaćemo samo one inicijative koje spajaju opoziciono djelovanje, nikako one koje bi potencijalno mogle iznova napraviti razdor unutar opozicije", poručio je Radovanić.

Bonus video: