Danilović: Povući Odluku o izborima u Tivtu

On je naveo da je moguće da Vujanović i njegovi savjetnički timovi ne shvataju koja je dubina političke krize u Crnoj Gori i da li “on razumije da je nedopustivo praviti se kao da je sve u redu, a nije ništa u redu
33 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2016. 14:08h

Odluka o održavanju lokalnih izbora u Tivtu 17. aprila treba da bude povučena u interesu građana i političke stabilnosti, smatra funkcioner Demosa Goran Danilović.

Komentarišući odluku predsjednika Filipa Vujanovića da lokalne izbore u Tivtu raspiše za 17. april, Danilović je ocijenio da je Vujanović prethodno trebalo da se konsultuje sa parlamentom, liderima političkih partija i vidi da li postoje uslovi garantovani Ustavom za održvanje izbora.

Danilović je rekao da je Zakon o izboru odbornika i poslanika koji nema alternative, u ovom trenutku krivicom Vlade neprimjenjiv i da niko ne zna kako će funkcionisati jer nije odrađen nijedan pilot projekat i da ni Državna izborna komisija ne zna šta će se događati dok se ne urade sve prethodne provjere.

Niko, kako je dodao Danilović, ne zna kada će stići AFIS sistem i kada će on, njegov civilni dio biti operativan i obezbijediti pouzdan birački spisak.

“Odluka o raspisivanju izbora za 17. april mora biti povučena ili derogirana nekim specijalnim zakonom, jer se ne može ići u izbore i u izborni proces, ako prethodno ne postoje uslovi za njihovo održavanje“, rekao je Danilović agenciji MINA.

On je ocijenio da je Vujanović, kao čovjek koji sjedi u stolici predsjednika Crne Gore, obavezan da prati politički život i da se znajući sve činjenice konsultuje sa parlamentom, liderima političkih partija i da se raspita da li postoje uslovi koje garantuje Ustav za održavanje izbora.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje Vujanovića vodi potpunom gubitku povjerenja i, kako je rekao, u fazi je namjernog rušenja političkog dijaloga.

“Svi rokovi su probijeni, institucije su nespremne, a Vujanović vjeruje da je ovo zemlja u kojoj teče med i mlijeko, sve stvari funkcionišu, a mi se igramo razgovora i pregovora“, rekao je Danilović.

On je kazao da se ne može na takav način ponašati čovjek koji bi trebao da vodi računa o političkoj stabilnosti Crne Gore.„On se vjerovatno ponaša u skladu sa tim kako je i došao do te pozicije, vrlo neodgovorno i kao neko ko živi u potpuno drugom svijetu“, ocijenio je Danilović.

On je naveo da je moguće da Vujanović i njegovi savjetnički timovi ne shvataju koja je dubina političke krize u Crnoj Gori i da li “on razumije da je nedopustivo praviti se kao da je sve u redu, a nije ništa u redu“.

Komentarišući mogućnost bojkota izbora, Danilović je rekao da potez Vujanovića zaslužuje zajedničku akciju i reakciju opozicionih subjekata.

„Ja se nadam da će do nje doći.Ne znam u kom pravcu, ali pretpostavljkam da će svi razumjeti ukoliko budemo imali neki zajednički odgovor“, poručio je Danilović.

Bonus video: