Kameleonski kralj Crne Gore

“Iako je Đukanoviću izglasano povjerenje, vjerujem da su pravi pobjednici bile opozicione partije,” smatra Ivan Vuković
51 pregleda 71 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2016. 16:51h

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocijenio je da bi sukob između DPS-a i SDP-a mogao predstavljati predizborno pozicioniranje prije nego “konačni razvod”.

On ne isključuje mogućnost da ove stranke rade zajedno u novoj vladi.

U tekstu “ Kameleonski kralj Crne Gore”, koji je objavio Business New Europe (BNE) a koji se bavi 25-godišnjicom vlasti premijera Mila Đukanovića, Gligorov ukazuje na njegove ambiciozne moguće nasljednike - lidera SDP-a Ranka Krivokapića i lidera Demosa Miodraga Lekića.

“Djeluje da je Đukanović preživio raspad koalicije bez većih oštećenja. Privreda raste, a EK predviđa rast od 4 procenata u 2016. i 4,1 procenat 2017. Čak je i hapšenje Svetozara Marovića, bivšeg predsjednika SCG i dugogodišnjeg saveznika Đukanovića, spinovano kao uspjeh u borbi protiv korupcije, a ne znak korupcije u Đukanovićevom taboru. Najnovije ankete pokazuju da mu glasanje o povjerenju nije naškodilo, jer je podrška DPS-u jača nego ikad sa preko 40 odsto, dok je podrška SDP-u zadobila udarac ”, navodi portal.

Oni podsjećaju da se mnogo toga promijenilo nakon što je prije 25 godina Đukanović proslavio 29. rođendan tako što je postao najmlađi premijer u Evropi. “ 2016. može biti vrijeme seizmičkih promjena, s obzirom na to da je pukla koalicija koja ga je podržavala skoro 18 godina, usljed čega se Crna Gora suočava sa najneizvjesnijim parlamentarnim izborima u istoriji. Njegova sposobnost da se prilagodi promjenjivim političkim epohama, pa čak i da anticipira određene političke promjene bitan je činilac njegovog dugog ostanka u vrhu crnogorske politike”, kazao je docent Političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore Ivan Vuković za BNE.

On vjeruje da će raspad vladajuće koalicije izazvati velike promjene u Crnoj Gori, gdje će kasnije ove godine biti održani izbori. “ “Iako je Đukanoviću izglasano povjernje, vjerujem da su pravi pobjednici bile opozicione partije. Ovo će biti najkonkurentniji izbori do sada”,rekao je.

Vladimir Gligorov podsjeća da je Đukanović postao neprikosnoveni broj jedan u Crnoj Gori nakon referenduma na kojem je izglasana nezavisnost 2006. “Đukanovićeva dugovječnost na vlasti može uglavnom da se pripiše njegovoj apsolutnoj kontroli nad policijsko-obavještajnim aparatom u državi”, kaže profesor Filip Kovačević, predsjednik UO Pokreta za neutralnost Crne Gore.

U tekstu se podsjeća na optužbe da je Crna Gora pod Đukanovićevom vladavinom postala poznata kao raj za švercere cigareta, koji su zaradili milijarde eura. Takođe i da je “štitila ozloglašene balkanske kriminalce, među kojima su Darko Šarić, koji je osuđen u Srbiji zbog šverca kokaina i Nasera Keljmendija, šefa mafije na Kosovu, koji je pod istragom u nekoliko zemalja”. “Pranje novca olakšano je odlukom Podgorice da usvoji euro kao nacionalnu valutu. Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su da se zbog sumnje u pranje novca sprovede istraga protiv Prve banke, koja je pod kontrolom Đukanovićevog brata Aca”, podsjeća BNE.

Bonus video: