DF: Odlukom o Solani Ustavni sud pokazao da donosi odluke po nalogu režima

"Podsjećanja radi, ovo je jedina solana u Crnoj Gori, počela je sa radom daleke 1934. godine i sa svojom površinom od blizu 15 miliona kvadratnih metara, predstavlja jednu od najvecih solana na Mediteranu"
5 komentar(a)
Ljiljana Đurašković, Foto: Arhiva Vijesti
Ljiljana Đurašković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2016. 14:46h

Odluka Ustavnog suda da ulcinjskoj solani ukine status zaštićenog područja potvrđuje da se radi o instituciji koja odluke donosi po nalogu režima, suprotno interesima građana, saopštila je poslanica DF-a, dr Ljiljana Đurašković.

Ona smatra da je takva i ova odluka, kojom je direktnom uništenju izloženo jedno od najvrjednijih područja u Crnoj Gori.

"Podsjećanja radi, ovo je jedina solana u Crnoj Gori, počela je sa radom daleke 1934. godine i sa svojom površinom od blizu 15 miliona kvadratnih metara, predstavlja jednu od najvecih solana na Mediteranu. U 80 godina dugoj tradiciji postojanja Solane, berba soli nije obavljena samo 3 puta. Svoja predstavništva je imala u Dubrovniku, Beogradu i Makedoniji. Takođe, bazeni Solane su zimovališta za brojne vrste rijetkih ptica, kao što su flamingosi i pelikani. Međutim, svi ovi podaci ne znače ništa onima koji godinama u kontinuitetu uništavaju Crnu Goru, njenu privredu i životnu sredinu, a sve zbog toga da bi se napunili džepovi bahatih i nezajažljivih političara iz vrha režima, i sa njima povezanih lica, rođaka, kumova i ljudi iz organizovanog kriminala", kazala je Đurašković.

Poslanica DF-a zato i smatra da je ova odluka Ustavnog suda donesena po "nalogu onih koji žele brzu zaradu i koji hoće da ovo prirodno bogatstvo pretvore u gomilu betona, kao što su već uradili sa većim dijelom crnogorskog primorja".

"Ali, valja se podsjetiti gdje su sada oni koji su u nekim drugim opštinama na crnogorskom primorju bili predvodnici građevinskih ,,poduhvata’’ i ,,bumova’’, pa nije teško zaključiti da će se nakon promjena u Crnoj Gori, pravna država pozabaviti sa glavnim inspiratorima i nalogodavcima uništenja i pljačke naše zemlje", kazala je Đurašković.

Bonus video: