"LOKALNA VLAST RASPISUJE OGLASE ZA PRIJEM SVOG GLASAČKOG TIJELA"

SNP Nikšić: Tužilaštvo da ispita zapošljavanje i isplatu otpremnina u organima lokalne uprave

Lalić je kazao da je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prilikom preuzimanja funkcije u aprilu 2013. godine, između ostalih problema sa kojima se suočava Opština Nikšić, naveo i višak zaposlenih radnika u organima lokalne samouprave i javnim ustanovama čiji je opština osnivač
98 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.02.2016. 14:29h

Socijalistička narodna partija Nikšić poziva Tužilaštvo da ispita politiku zapošljavanja i isplatu otpremnina u organima lokalne uprave i javnih ustanova čiji je osnivač Opština Nikšić, kazao je član OO SNP Nikšić Vujica Lalić.

"Pozivamo Tužilaštvo da ispita isplatu otpremnina u Opštini Nikšić 2011. godine, prijem radnika 2012-2013. godine, isplatu otpremnina 2015. godine, prijem radnika 2014-2016. godine, kao i falsifikovanje akata o Unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u organima lokalne uprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština.

Lalić je kazao da je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prilikom preuzimanja funkcije u aprilu 2013. godine, između ostalih problema sa kojima se suočava Opština Nikšić, naveo i višak zaposlenih radnika u organima lokalne samouprave i javnim ustanovama čiji je opština osnivač.

"S tim u vezi Odlukom SO Nikšić iz 2014. godine, opština se kreditno zadužila za 1.000.000 eura radi regulisanja viška radnika. Tom prilikom, odbornici opozicije su ubjeđivani da je to neophodnost i da će opština uštedjeti značajna sredstva kroz socijalni program sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu otpremnina od 10.000 eura po zaposlenom. Taj program je i realizovan sa godinom zakašnjenja, odnosno krajem decembra 2015. godine, za 105 radnika čime je nanešena velika šteta Opštini Nikšić. Međutim, rate tog kredita maltene nijesu ni počele da se vraćaju, a lokalna uprava, plašeći se pregovora koje Vlada Crne Gore vodi sa opozicijom o kontroli izbornog procesa, užurbano prima nove radnike, dok eventualni sporazum ne stupi na snagu", kazao je Lalić.

U saopštenju se dodaje da je za razliku od izbora 2012. godine, kada je u lokalnoj upravi i javnim ustanovama "primljeno blizu 200 radnika bez javnog oglasa i na nezakonit način, ovoga puta lokalna vlast raspisuje oglase za prijem svog glasačkog tijela i to na neodređeno."

"Napominjemo da je i ova vladajuća garnitura u Nikšiću, na čelu sa Grbovićem, po preuzimanju funkcija, takođe nezakonito i bez oglasa, primala u stalni radni odnos, kao i na određeno, svoje članove bez obzira na višak zaposlenih. Ovaj prijem radnika koji je u toku, kao i svi prethodni, u suprotnosti je sa evropskim standardima, Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora koji je usvojila Vlada Crne Gore jula 2013. godine, a kojim se predviđa smanjenje broja zaposlenih za 10 odsto do kraja 2016. godine, kao i stvarnim potrebama Opštine Nikšić. Očigledno je u 2016. godini isti scenario iz 2011. godine kada je iz kreditnog zaduženja kroz socijalni program isplaćeno oko 180 radnika radi regulisanja viška uposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama, a samo nepunu godinu poslije toga u 2012. u predizborne svrhe, primljeno blizu 200 radnika", kazao je Lalić

Lalić je dodao da je ovim činom neodgovorne vlasti iz Nikšića prouzrokovana "šteta Opštini od 4-5 miliona eura, a za koju do sad niko nije odgovarao."

"Kolika će biti šteta Opštini Nikšić, prijemom radnika za vrijeme ove aktuelne vlasti vidjećemo poslije izbora, ukoliko se ne uključe nadležne institucije i organi ove države i spriječe sistematsko uništavanje grada koje se ponavlja u kontinuitetu oko svakih izbora, kako bi se sačuvala vlast", zaključio je Lalić.