DPS bi kontrolu nad Stankovićem

Za TS se prijavili bivši predsjednik US-a Branislav Radulović, bivši zamjenik generalnog sekretara Skupštine Slobodan Dragović, profesor Velimir Rakočević...
167 pregleda 33 komentar(a)
Stanković, Katnić, Pažin i Drašković, Foto: Luka Zeković
Stanković, Katnić, Pažin i Drašković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2016. 06:34h

Za dva upražnjena mjesta u Tužilačkom savjetu, koji ima ključnu ulogu u izboru i razrješenju tužilaca, uključujući VDT-a i glavnog specijalnog tužioca, javilo se 13 kandidata. Među njima su uglavnom bivši javni funkcioneri, sudije, advokati...

Ko će dobiti dva mjesta može biti ključno za VDT-a Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Kantića, koji je nedavno otvoreno priznao ono o čemu se dotad spekulisalo. Da je suočen sa ozbiljnim opstrukcijama, čak i iz policije, koja treba da mu bude desna ruka u istragama korupcije i organizovanog kriminala.

Za TS zainteresovani su bivši predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović, bivši zamjenik generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Slobodan Slobo Dragović, doskorašnji predsjednici Suda za prekršaje u Podgorici Srđan Đurović i Vijeća za prekršaje Zoran Živković.

Takođe, bivša članica Komisije za sprečavanje sukoba interesa Borka Smolović, profesor kriminologije na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević, bivša direktorica Agencije za antikorupciju Vesna Ratković.

Dokumente je dostavio i Zoran Radojčić, glavni administrator Opštine Bar još iz vremena kada je na njenom čelu bio Žarko Pavićević, optužen za zloupotrebu službenog položaja. Prijave uporno podnose advokati Novak Bego Laković, Velija Murić i Jakup Murati, ali i pravnici Zoran Bošković i Milan Delić.

Branislav Radulović koji je Upravni sud vodio od njegovog konstituisanja, je od ljetos u penziji. On je mnoge moćnike javno prozivao zbog nepoštovanja zakona, a bio je među rijetkim šefovima sudova kojima se nije spočitavala naklonost vlastima.

Laković, Murić i Murati su već dva puta konkurisali za Tužilački savjet, ali nijesu dobili potrebnu podršku poslanika. Zato, nije isključeno da će prednost i ovog puta imati Slobodan Dragović, kadar DPS-a, koga su poslanici te partije podržali u prethodnom pokušaju da se popuni TS.

S obzirom na to da DF bojkotuje Skupštinu, sjednicama Odbora prisustvuje 10 članova, od čega je petoro iz DPS-a. SNP u prvom pokušaju nije podržao ni jednog kandidata ne želeći da arbitrira između DPS-a i SDP-a, dok su SDP i Pozitivna Crna Gora imali suprotne ocjene. Da bi neko bio izabran, ključna će biti odluka Azre Jasavić (Pozitivna).

Od 11 mjesta u TS-u po četiri pripadaju tužiocima, koliko i uglednim pravnicima koje bira Skupština. Predstavnica Ministarstva pravde u TS-u je Nataša Radonjić, kojoj je pozicija klimava jer bi ministar

Zoran Pažin na njenom mjestu radije vidio pomoćnicu Marijanu Laković-Drašković.

Radonjić se dva puta javljala na konkurs za sudiju Upravnog suda, ali nije prošla na Sudskom savjetu. Ona je sestra policijskog rukovodioca Dragana Radonjića, koga Milivoje Katnić želi na mjestu šefa specijalnog policijskog tima.

Kaluđerović: Još jedna opstrukcija tužilaštva, uprave nijesu poslale imena istražitelja

Specijalno državno tužilaštvo još nije sačinilo listu istražitelja, potvrdio je VDT Ivica Stanković u pismu poslaniku Velizaru Kaluđeroviću. On ga je obavijestio da je Katnić uputio zahtjeve direktorima Uprave carina, Uprave za sprečavanje pranja novca, Poreskoj i Upravi za inspekcijske poslove od kojih traži da odrede službenike, koji imaju znanje za istraživanje krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala. Naime, Zakonom o specijalnom tužilaštvu propisano je da istražitelji pomažu u istragama tog tužilaštva, kome su direktno odgovorni. O svom poslu oni ne smiju obavještavati direktore uprava, a njihov spisak treba da sačini VDT na predlog glavnog specijalnog tužioca.

“Ovo je još jedna od opstrukcija u kadrovskom i tehničkom ekipiranju specijalnog tužilaštva i nedostatak političke volje kako bi se ono borilo protiv korupcije i organizovanog kriminala,” rekao je Kaluđerović “Vijestima”.

Uprava carina: Katniću smo dostavili spisak istražitelja >>>

Bonus video: