Država vratila parcelu koju je prisvojio Vuka Golubović

Policija je po nalogu Specijalnog tužilaštva dolazila u Opštinu tražeći dodatnu dokumentaciju o sumnjivim poslovima bivše vlasti sa lokalnim tajkunima i finansijskim malverzacijama
133 pregleda 30 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Arhiva Vijesti
Vuka Golubović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.02.2016. 14:40h

Oko 45 ari zemljišta u Beranama, u katastarskoj opštini Lužac, koje je 2014. prisvojio bivši gradonačelnik Vuka Golubović neposredno prije nego je DPS izgubio lokalnu vlast, ponovo je u vlasništvu države.

Odluku o tome donio je Upravni sud, a zemljište je već evidentirano u Upravi za nekretnine kao državna imovina.

Ovim i drugim slučajevima, kada je bivši gradonačelnik Berana uz pomoć rukovodilaca opštinskog katastra prenio desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta na sebe i firme lokalnih tajkuna ili njima lično, bavi se Specijalno državno tužilaštvo.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u jučerašnjem intervjuu “Pobjedi” da ne istražuju samo budvanske funkcionere, već da među predmetima imaju i ugovore koji se odnose na Opštinu Berane, Podgorica, Kolašin...

Više krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika Opštine i odgovornih lica Uprave za nekretnine PJ Berane i njima povezanih lica tadašnjem specijalnom tužiocu Đurđini Ivanović predalo je opštinsko rukovodstvo iz koalicije „Zdravo Berane“, nakon preuzimanja vlasti prije dvije godine.

U međuvremenu, prema informacijama “Vijesti”, policija je po nalogu Specijalnog tužilaštva nekoliko puta dolazila u Opštinu, tražeći dodatnu dokumentaciju, provjeru one koje su dobili ili njenu ovjeru.

Krivične prijave Opštine u Specijalnom tužilaštvu su širokog spektra, od zloupotrebe planske dokumentacije, prebacivanja državne imovine na pojedince ili firme do finansijskih malverzacija.

Za razliku od slučaja Vuke Golubovića, kome je bivši načelnik katastra Momčilo Saičić omogućio da prisvoji zemljište, drugi primjeri ukazuju na moguću spregu lokalnih tajkuna i opštine. Recimo, opština im je pod povoljnim uslovima omogućavala da dođu do jeftinih parcela, na kojima bi se zatim pravile zgrade.

Ili, zemlja oduzeta restitucijom od građana takođe je na sumnjivim tenderima ustupana vlasnicima građevinskifh firmi, koji su se zatim revanširali stambenim kvadratima ili građevinskim zemljištem lošijeg kvaliteta.

Pored Saičića, u dokumentima koje pregleda tužilaštvo je i ime njegovog prethodnika Darka Mališića, koga je direktor Uprave za nekretnine smijenio zbog lošeg rada.

Vuka Golubović je zaposlen u Upravi za inspekcijske poslove, nakon što u dva navrata nije uspio da prođe test za načelnika katastra u Beranama, gdje je konkurisao pošto je izgubio poziciju na čelu Opštine. On je ranije negirao da je činio bilo šta nezakonito dok je šefovao Opštinom, tvrdeći da su prijave politički obračun novog rukovodstva. Negirao je i da je oteo državnu parcelu, tvrdeći da je to bila očevina koju je prevodio na svoje ime. Međutim, u spisima predmeta se navodi da je parcela u KO Lužac pripadala Opštini i da država nije dala saglasnost za njeno otuđenje. Takođe, taj ugovor nije ovjeren kod suda ni kod notara, već u lokalnoj upravi koja nije bila nadležna za to.

U presudi Upravnog suda citiraju se navodi Golubovića, da tada nijesu ni postojali notari. Sud je međutim procijenio: “Dokazi u spisima predmeta ne upućuju na pravilnu primjenu odredaba Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, odnosno da je u prvostepenom postupku izvršena promjena upisa na osnovu ugovora o kupoprodaji, u kojem prodavac u vrijeme podnošenja zahtjeva nije upisan kao imalac prava u katastarskom operatu.” M.R-T.S.

U kampanji potrošio 300.000 za radove u mjesnim zajednicama

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić je nakon preuzimanja vlasti skrenuo pažnju javnosti i tužilaštvu da su njegovi prethodnici zloupotrebljavali državne resurse za podmićivanje birača. Na tu temu se ovih dana razgovara na sastancima lidera parlamentarnih partija.

Opština je podnijela krivične prijave protiv bivšeg predsjednika i njegovog brata Milana, koji je bio direktor Agencije za investicije i razvoj, kao i povezanih lica, privrednih subjekata „zbog toga što su u prethodnom periodu više od trista hiljada potrošili u predizbornoj kampanji za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora“. Na pres konferenciji su tada navedeni brojni primjeri nenamjenskog trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija EU, zatim novca koji je bio namijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema i pitanja penzionera.

Bonus video: