POZDRAVLJAJU ODLUKU USTAVNOG SUDA

Cdu: Poslanike u crnogorskoj Skupštini nije interesovala jednakost učesnika u izborima

Cdu smatra da bi bilo korisno razmotriti što su bile motivacije i razlozi za rezonovanje i odluku Parlamenta koji su doveli do takvih nekorektnih i diskriminatorskih odredbi
3 komentar(a)
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Ažurirano: 14.02.2016. 11:57h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) pozdravlja odluku Ustavnog suda Crne Gore kojim su stavljene van snage sporne odredbe izbornih zakona koje su propisivale javno davanje podrške izbornim listama.

Ustavni sud je proglasio nevažećom odredbe izbornog zakona prema kojima se potpisi za prijavu izbornih lista i kandidata za predsjednike države prikupljaju u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) koju čine predstavnici partija.

"Iako naša stranka nije imala problem da sakupi dovoljan broj potpisa - na lokalnim izborima u Herceg Novom, u decembru 2014. smo tu obavezu ispunili za manje od 48 sati - od samog donošenja ovakvih nedemokratskih i restriktivnih propisa je bilo jasno da je sporna njihova ustavnost i pravna utemeljenost. Posebno opterećenje je predstavljala činjenica što su i OEBS i Venecijanska komisija svojim preporukama i izričitim negativnim mišljenjem na vrijeme upozorili na nedemokratsku prirodu i štetnost takvih odredbi. Poslanici u crnogorskoj Skupštini su to ignorisali, jer ih nije interesovala jednakost učesnika u izborima.", saopštila je Anđela Ivanović, članica Predsjedništva Cdu.

Cdu smatra da bi bilo korisno razmotriti što su bile motivacije i razlozi za rezonovanje i odluku Parlamenta koji su doveli do takvih nekorektnih i diskriminatorskih odredbi.

"Mi ih vidimo u težnji tadašnjih, odnosno postojećih parlamentarnih struktura, da otežaju mogućnost novih političkih partija da dobiju poslaničke mandate. Kako je, u međuvremenu, omogućena jedna ozbiljna anomalija - da se smatraju parlamentarnim neke stranke i udruženja građana koje nikad nijesu učestvovale na izborima - ukidanje neustavnih odredbi predstavlja korak naprijed u ustanovljenju korektnih i demokratskih procedura i vraćanju legitimnosti izbornog procesa. Demokratija nije puka procedura, ali bez poštovanja pravila i procedure nema demokratije", kazala je Ivanović.