Nema potpisa pred komisijom

Poništene odredbe prema kojima se potpisi za izborne liste i kandidata za predsjednika prikupljaju u opštinskim komisijama
118 pregleda 11 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2016. 08:05h

Ustavni sud je proglasio nevažećom odredbe izbornog zakona prema kojima se potpisi za prijavu izbornih lista i kandidata za predsjednike države prikupljaju u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) koju čine predstavnici partija.

“Većinom glasova, sud je donio odluku kojom se utvrđuje da odredbe člana 43 stav 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika i član 5 stav 1 Zakona o izboru Predsjednika Crne Gore nijesu u saglasnosti s Ustavom i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke”, navodi se u odluci koju je Ustavni sud donio u srijedu.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeli su 2014. godine, tada funkcioneri Pravdene Crne Gore Rade Bojović, Ilija Vujošević i Branko Lukovac, navodeći da one narušavaju ustavno načelo zabrane diskriminacije i podstiču nedemokratski politički ambijent.

Odredbe izbornih zakona u javnosti su odavno osporavane zbog mogućeg narušavanja tajnosti glasanja, a članom 43 Izbornog zakona bilo je predviđeno da se “potpis birača za podršku izbornoj listi daje pred članovima OIK”. Tom odredbom su partije ili koalicije koje žele da učestvuju na izborima bile obavezane da obezbijede potpise najmanje 0,8 odsto birača, što je oko 4.200 građana. Takvo rješenje otežavalo bi prikupljanje potpisa manjim partijama koje nemaju jaku infrastrukturu i novac, dok je na drugoj strani omogućavalo DPS-u da angažuje zaposlene u državnim i opštinskim organima za potpise.

Ranijim rješenjem partije su prikupljale potpise same i predavale ih DIK-u.

Članom 5 Zakona o izboru predsjednika, koji je Ustavni sud odbacio, bilo je predviđeno da “se potpis birača za podršku kandidatu daje u opštinskoj izbornoj komisiji pred dva člana komisije”, iako je uoči predsjedničkih izbora 2013. u izvještaju posmatračke misije OEBS-a ocijenjeno da “registracija predsjedničkih kandidata izaziva zabrinutost i dovodi u pitanje demokratsku održivost”.

Potpisi za predsjednika neustavni

Podsjećajući da se na odluku čekalo skoro dvije godine, Bojović je kazao da je time potvrđeno da je prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore 2013. godine bilo neustavno.

“Ovim je ukinuta partitokratsko-policijska odredba kojom je sprečavana politička konkurencija i vršena demotivacija građana da podrže kandidate iza kojih nijesu stajali režim, krupne pare ili feudalizirana opozicija. Istovremeno, ova odluka Ustavnog suda je potvrdila da je postupak registracije kanidata na proteklim predsjedničkim izborima bio neustavan, što bi se desilo i u slučaju predstojećih parlamentarnih izbora. To je dobra vijest za crnogorsku demokratiju, ali kao i svi pomaci u Crnoj Gori dolazi kasno, bez posljedica i kada je sve već završeno”, kazao je Bojović.

Bonus video: