Krihbaum: Integracije Crne Gore nepovratan proces

Đukanović se u Minhenu sastao i sa premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, koji je čestitao Crnoj Gori pozivnicu za NATO i napredak u pregovaračkom procesu sa EU, izražavajući interesovanje za crnogorska iskustva u integracionim procesima
3 komentar(a)
Ginter Krihbaum, Foto: Vlada Crne Gore
Ginter Krihbaum, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.02.2016. 19:33h

Integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO su nepovratan proces, ocijenio je predsjednik Odbora Bundestaga za poslove EU Ginter Krihbaum u razgovoru sa crnogorskim premijerom, Milom Đukanovićem.

Đukanović učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja je počela danas i na kojoj su se tradicionalno okupili visoki zvaničnici iz cijelog svijeta, kako bi diskutovali o strateškim globalnim i regionalnim bezbjednosnim pitanjima.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović se tokom Konferencije sastao sa Krihbaumom, koga je upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori u kontekstu tekućeg parlamentanog dijaloga.

Krihbaum je pozdravio strateški spoljopolitički pravac razvoja i politiku Vlade Crne Gore, konkretno njenu posvećenost EU i NATO integracijama.

„To je nepovratan proces“, rekao je Krihbaum.

On je, kako se navodi u saopštenju, odao priznanje Đukanoviću za lični doprinos takvom kursu Crne Gore.

"Ponovio je punu spremnost Njemačke i Odbora za poslove EU za dalju podršku evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Đukanović se u Minhenu sastao i sa premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, koji je čestitao Crnoj Gori pozivnicu za NATO i napredak u pregovaračkom procesu sa EU, izražavajući interesovanje za crnogorska iskustva u integracionim procesima.

"On je takođe izrazio spremnost za produbljavanje partnersta između dvije države u svim oblastima, na dobrim osnovama kulturološke bliskosti i tradicionslnog prijateljstva naših naroda", saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je čestitao Kvirikašviliju nedavni izbor za predsjednika Vlade, i istakao da je Crna Gora do kraja otvorena da podijeli stečena znanja i iskustva na putu u NATO i EU.

Posebno je, kako se navodi, naglasio mogućnosti saradnje u poljoprivredi, energetici, turizmu i drugim oblastima.

"Predsjednici vlada Crne Gore i Gruzije dogovirili su razmjenu posjeta tokom ove godine, u kojoj Crna Gora slavi prvu deceniju, a Gruzija četvrt vijeka nezavisnosti", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: