Krivokapić nominovao Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir

"Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva"
1882 pregleda 15 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske Partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je Norveškom Nobelovom Institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

"Ovim istorijskim sporazumom zatvoreno je pitanje koje je, ne samo blokiralo Evropsku i Euroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina već stvaralo jaz između dvije susjedne države. Na ovaj način dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva", navedeno je u nominaciji Krivokapića.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

Bonus video: