Zaboravili da pomenu SAJ

U izvještaju se ne pominje prekomjerna primjena sile tokom protesta
18 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2016. 06:39h

Ministarstvo vanjskih poslova izbjeglo je da, u izvještaju o napretku u evropskim integracijama, pomene prekomjernu primjenu sile tokom demonstracija u oktobru, iako se Vlada obavezala da plati 130.000 eura obeštećenja zbog prebijanja Milorada Martinovića.

U polugodišnjem “Izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU” navodi se da tokom protesta dijela opozicije u septembru i oktobru 2015. godine policija nije prekoračila ovlašćenja.

"Službenici Uprave policije MUP-a su, povodom protesta, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i nakon sprečavanja eskalacije daljeg nasilja uspostavili stabilan javni red i mir na gradskom području", navodi se u izvještaju koji je juče usvojila Vlada.

Vlada je, na predlog MUP-a, u decembru usvojila sporazum o vansudskom poravnanju u kojem će država sa 130 hiljada eura nadoknaditi materijalnu, nematerijalnu i svaku drugu vrstu štete koju je pretrpio Martinović i njegova imovina.

Martinovića su nakon razbijanja demonstracija ispred Skupštine Crne Gore presreli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i pretukli ga, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

U izvještaju se, između ostalog, navodi i da je odgovarajući na preporuke Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Skupštini Crne Gore formirana radna grupa parlamentarnog dijaloga za izgradnju povjerenja u izborni proces. Radi pripreme za fer i demokratske izbore, kako se navodi, MUP je nabavio opremu i softver za elektronsku identifikaciju birača na biračkim mjestima.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ističe se da je učinjen značajan napredak i da je donijet Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kao i Pravilnik o načinu vođenja evidencije prijava zviždača. Podsjeća se i da Specijalno tužilaštvo trenutno ima 10 tužilaca, kao i da je planirano angažovanje još 17 tokom 2016. godine.

Bonus video: