SNP Nikšić: Ispitati sve slučajeve nezakonitog zapošljavanja

"Izuzev malog broja radnika koji nijesu mogli proći kroz naknadni filter DPS-a zbog „nepodobnosti“, pa im je prekinuto dalje radno angažovanje, ostalima je rad sa određenog pretvoren u rad na neodređeno radno angažovanje i to na nezakonit način, bez javnog oglašavanja", saopštio je Lalić
8 komentar(a)
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2016. 17:35h

Socijalistička narodna partija (SNP) zatražila je da budu ispitani svi slučajevi nezakonitog zapošljavanja u Opštini Nikšić i njenim javnim ustanovama i preduzećima, i da se utvrdi krivična odgovornost za sve koji su kršili zakon.

Član Nikšićkog odbora SNP Vujica Lalić je kazao da je 2012. godine, za vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću, primljen veoma veliki broj službenika i namještenika u organima lokalne uprave i javnim ustanovama, čiji je osnivač Opština Nikšić.

Lalić je kazao da su svi zaposleni prvo primljeni na određeno vrijeme, bez raspisivanja javnog oglasa, nekoliko par mjeseci prije održavanja lokalnih izbora.

"Izuzev malog broja radnika koji nijesu mogli proći kroz naknadni filter DPS-a zbog „nepodobnosti“, pa im je prekinuto dalje radno angažovanje, ostalima je rad sa određenog pretvoren u rad na neodređeno radno angažovanje i to na nezakonit način, bez javnog oglašavanja", saopštio je Lalić.

Prema njegovim riječima, broj od 87 nezakonito zaposlenih radnika, koji je utvrdila Upravna inspekcija, ne odnosi se na javne ustanove u kojima je takođe nezakonito zaposleno tokom 2012-2013. godine još toliko, ako ne i više radnika.

"Ističemo da je 2012-2013. godine u deset organa lokalne uprave, Komunalnoj policiji i Službi zaštite i spašavanja, po nalazima Upravne inspekcije, primljeno ukupno 76 radnika", kazao je Lalić.

On je rekao da je nezakonitog zapošljavanja bilo i ranije.

"Ovim se potvrđuje činjenica da je došlo do nezapamćene političke korupcije u predizborne svrhe u Crnoj Gori u periodu 2012-2013. godina", kazao je Lalić.

Bonus video: