CDU: Rusija prijatelj, paternalizam neprihvatljiv

Svi ozbiljni i razumni političari u Crnoj Gori, koji žele da je vide u Alijansi, su, kako se ističe, iskreno zainteresovani i opredijeljeni za očuvanje i razvoj dobrih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom
7 komentar(a)
Cdu, Foto: Facebook.com
Cdu, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 11.02.2016. 11:13h

Zanimanje ruske diplomatije za crnogorske političke prilike izlazi iz okvira komunikacije koja podrazumijeva poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari suverenih zemalja, ocijenila je Crnogorska demokratska unija (CDU).

Ta partija je reagovala na izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je ulazak Crne Gore u NATO vještačka odluka koja alijansi neće povećati bezbjednost.

CDU navodi da je potpuno legitimno za zemlju veličine i uticaja koje ima Ruska federacija da javno iznosi stavove, ocjene i priedloge koji se odnose na globalne i regionalne prilike i probleme.

"To nije neočekivano, niti neuobičajeno".

"Iznenađujuće je, međutim, da se uvaženi ministar Lavrov unosi u razmatranje unutrašnjih prilika i političkih odnosa u jednoj zemlji na način koji je to učinio u intervjuu Moskovskom komsomolcu", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, pristrasni i neutemeljeni stavovi Lavrova o načinu na koji će Crna Gora odlučiti o pristupanju NATO-u odstupaju od svih diplomatskih uzusa i pravila.

"Njegove poruke podsjećaju na vremena koja su daleko iza nas", ocjenjuju iz Cdu.

Svi ozbiljni i razumni političari u Crnoj Gori, koji žele da je vide u Alijansi, su, kako se ističe, iskreno zainteresovani i opredijeljeni za očuvanje i razvoj dobrih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom.

"Članstvo u NATO tome nije prepreka, niti smetnja".

"Ne postoji ni jedan razlog da Rusija kvari odnose sa Crnom Gorom zbog naše evro-atlanske orijentacije", kaže se u saopštenju.

Sa crnogorske strane, kako se navodi, ne postoji ni razlog, ni opravdanje da se interesi crnogorskih građana podrede ili ponište zbog aktuelnih odnosa na relaciji Zapad-Rusija.

"Ti odnosi su složeni i u stalnim promjenama. Crna Gora će donositi odluke koje se tiču naših legitimnih nacionalnih i državnih interesa u skladu sa našim Ustavom i zakonima, a ne u zavisnosti od toga kakve su trenutne prilike na relaciji Vašington-Moskva ili kako sada stoje stvari na političkom i ekonomskom planu između Ruske Federacije i Evropske Unije", poručuju iz Cdu.

Iz te partije navode da diktat i paternalizam nijesu najbolje preporuke za građenje odnosa na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja između dva naroda i dvije države, pa makar dolazili i od najboljih prijatelja.

Bonus video: