Bez smjena urednika u RTCG nema dogovora

"Bez promjene uređivačkog tima na Javnom servisu nećemo stati iza eventualnog sporazuma. TVCG, koja se finansira novcem svih građana, postala je partijska televizija DPS-a i to se mora promijeniti"
151 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2016. 06:28h

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Demosa i pokreta URA neće potpisati sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore ukoliko ne bude promijenjen uređivački tim Informativnog programa Javnog servisa. Oni su u okviru pregovora o uspostavljanju vlade izbornog povjerenja zahtijevali smjenu uređivačkog tima Informativnog programa RTCG na čelu sa direktorkom Televizije Crne Gore Radojkom Rutović.

"Bez promjene uređivačkog tima na Javnom servisu nećemo stati iza eventualnog sporazuma. TVCG, koja se finansira novcem svih građana, postala je partijska televizija DPS-a i to se mora promijeniti. Očekujemo da Javni servis vodi novi neutralan urednički tim”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz opozicije. Iako je tokom pregovora potpredsjednik Vlade Duško Marković bio uzdržan prema zahtjevu za smjenama u TVCG, u opoziciji smatraju da su promjene nužne za nastavak pregovora.

Oni ne isključuju mogućnost da članovi uređivačkog tima sami podnesu ostavke, kako bi Javni servis vodili urednici koji neće biti naklonjeni ni vlastima ni opoziciji.

Član Savjeta RTCG Goran Đurović ocijenio je da se, i pored nezadovoljstva opozicije, personalnim rješenjima može baviti samo Javni servis i njegovi upravljački organi. On je ponovio da se promjenama zakona može osigurati da većinu članova Savjeta čine predstavnici civilnog sektora čime bi se obezbijedila veća samostalnost RTCG jer bi takav Savjet birao generalnog direktora na osnovu referenci a ne političkog uticaja kao do sada. On je kazao da je zbog informativnog programa koji je pod uticajem vlasti trebalo smijeniti generalnog direktora Rada Vojvodića. Đurović je podsjetio da četiri godine traži smjenu direktorke TVCG, urednice Prvog programa, urednice informativnog programa i šefice deska.

"Na sljedećoj sjednici Savjeta ponovo će se razmatrati rad redakcije informativnog programa i ja ću tražiti smjenu generalnog direktora ukoliko ne izvrši neophodne kadrovske promjene. Samo uz kadrovske promjene i organizovanu obuku, inoformativni program može biti dovoden do podnošljivog nivoa koji će omogućiti ostvarenje interesa javnosti pa i uslove za fer izbore”, kazao je Đurović.

Da se proširi nadležnost Savjeta RTCG

Amandmanima na set medijskih zakona, koje je ranije poslanicima dostavio Goran Đurović, predlaže se proširenje broja članova Savjeta RTCG za još dva člana iz NVO sektora.

Pored izbora generalnog direktora RTCG, sugeriše se da Savjet daje saglasnost i za direktora Radija Crne Gore i direktora Televizije Crne Gore. Takođe, da ti direktori mogu biti razriješeni ako nesavjesnim poslovanjem prouzrokuju štetu Javnom servisu. Kada su u pitanju mediji iz regiona, koji emituju program u Crnoj Gori, Đurović sugeriše da oni moraju imati makar 20 odsto domaćeg programa. On predlaže da o tome moraju biti dostavljani izvještaji.

Bonus video: