Vlada ne da javni servis, EPCG, Poštu...

“Ostale su velike razlike u tom važnom pitanju, koje može da determiniše ishod razgovora”, rekao je izvor “Vijesti”
59 pregleda 112 komentar(a)
sastanak, Skupština, Foto: Boris Pejović
sastanak, Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2016. 07:18h

Kontrola nad Elektroprivredom Crne Gore, Montenegro erlajnzom, Poštom i Javnim servisom bili su glavni kamen spoticanja jučerašnjih razgovora o usaglašavanju Sporazuma o stvaranju sulova za slobodne i fer izbore.

Predstavnici Vlade saglasili su se prije dva dana da opozicija dobije mjesta u izvršnoj vlasti, upravama i fondovima. Međutim, oni juče nijesu dali da se dirne u monopol nad preduzećima gdje je država većinski vlasnik, a za koja postoje ozbiljne sumnje da se zloupotrebljavaju za potkupljivanje birača DPS-a na izborima.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici vladajućih partija tvrde da bi ulazak opozicije u upravne odbore mogao da smeta tim preduzećima, jer ona posluju “po tržišnim principima”. To se odnosi na EPCG koja u vrijeme izborne kampanje otpisuje dugove građanima ili odobrava legalne priključke na mrežu onima koji to nijesu mogli ranije da završe.

SDP, URA i Demos traže kontrolu i nad Poštom Crne Gore, gdje su ranije pravljeni spiskovi glasača DPS-a među zaposlenima. Zamjenik predsjednika te partije i vicepremijer Duško Marković negirao je da oni te resurse zloupotrebljavaju na izborima.

On je, takođe, izrazio veliku rezervu prema zahtjevu da se Savjet RTCG proširi sa još nekoliko predstavnika civilnog sektora, navodeći da ih tamo već ima četvoro-petoro.

SDP, URA i Demos traže kontrolu i nad Poštom Crne Gore, gdje su ranije pravljeni spiskovi glasača DPS-a među zaposlenima

“Ostale su velike razlike u tom važnom pitanju, koje može da determiniše ishod razgovora”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” pedstavnici Pozitivne Crne Gore i DPS-a kritikovali su privatne medije, a šef poslaničkog kluba Pozitivne Goran Tuponja dostavio je učesnicima istraživanje o izvještavanju “Vijesti” o toj partiji, za koje tvrdi da je veoma negativno.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić potvrdio je u zvaničnoj izjavi da su “manje sporni opšti principi”. “Kako smo išli ka konkretnim stvarima, bilo je mnogo više spornosti”, rekao je on, ne želeći da iznosi detalje.

On je potvrdio da je razgovarano o Javnom servisu i privatnim medijima. "Razgovarali smo o načinu da poštuju ono što su Ustavni principi, da građeni budu profesionalno i objektivno informisani, oruđima koja to mogu obezbijediti oba sektora, zakonski i po evropskim standardima”, rekao je Krivokapić.

U tom kontekstu razgovarano je o vladinim predlozima medijskih zakona i amandmanima, koje su na njih podnijele nekoliko NVO, među kojima i Koalicijom zajedno do cilja Gorana Đurovića, koji je član Savjeta RTCG.

Na razumijevanje vladinih zvaničnika nije naišao ni predlog lidera Demosa Miodraga Lekića da se kontroliše trošenje novca iz budžeta opština. Opozicija sumnja da se na taj način potkupljuju glasači, između ostalog, preko opštinskih komunalnih preduzeća. Vladini zvaničnici su se pravdali Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji propisuje način raspodjele novca i funkcionisanja opština.

Predsjednik Skupštine rekao je da “svaki politički subjekat zadržava pravo do konačnog izjašnjavanja da se odredi hoće li potpisati sporazum ili ne”.

On je razgovore užeg tima parlamentarnog dijaloga najavio za petak . “A onda ću u dogovoru sa kolegama ocijeniti da li je potrebno ponovo nastavati dijalog u punom sastavu”, rekao je on.

Krivokapić mirio Lekića i Tuponju

Predstavnik Pozitivne je pri kraju sastanka dostavio dokument sa opštim principima, insistirajući da uđe u Sporazum o stvaranju uslova za fer izbore. Njima se potencira obaveza države u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, državni interesi i evroatlantske integracije. Prema tvrdnjama jednog od učesnika, lider Demosa se tome oštro usprotivio, navodeći da se time ruši metodologija rada i da bi Sporazum po toj logici mogao da prepiše pola Ustava Crne Gore.

Lekić je sugerisao da se Pozitivna usaglasi sa DPS-om na vrijeme, što je naljutilo Gorana Tuponju, koji je u više navrata ponovio da su oni opoziciona partija.

Ranko Krivokapić je pokušavao da smiri tenzije, nudeći selektivno prihvatanje predloga Pozitivne. Krivokapić je, prema tvrdnjama učesnika, stišavao i nezadovoljstvo Lekića zbog učešća Pozitivne u opozicionoj kvoti, navodeći da se razgovori kompromisno zovu sastankom političkih subjekata parlamentarnog dijaloga.

Bonus video: