Bez dogovora, izbori su sporni

U izvještaju se navodi da se bojkot parlamenta ne može smatrati ispravnim političkim stavom
20 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Autor.com
Savjet Evrope, Foto: Autor.com
Ažurirano: 10.02.2016. 06:41h

Održavanje parlamentarnih izbora bez sprovođenja novih izbornih pravila i neophodnih priprema dodatno će pojačati nepovjerenje u izborni proces, zbog čega institucije na vrijeme moraju sprovesti pripreme za izbore. To se navodi u izvještaju Odbora za poštovanje dužnosti i obaveza parlamenta Savjeta Evrope, u kojem se ističe da političke partije u Crnoj Gori treba da nastave dijalog kako bi se vratilo povjerenje u izborni proces.

“Ubijeđeni smo da se bojkot parlamenta ne može smatrati ispravnim političkim stavom. Ipak, vjerujemo da su zabrinutost i nedostatci na koje ukazuje opozicija u skladu sa našim ranijim izvještajima. Zbog toga ohrabrujemo sve političke snage da se vrate konstruktivnom dijalogu kako bi prebrodili krizu i spriječili njenu eskalaciju, u interesu građana”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj za tzv. “Monitoring komitet” uradili su parlamentarci Teri Lejden iz Irske i Ionut Marian Stroe iz Rumunije tokom posjete Crnoj Gori od 17 do 19. novembra. U izvještaju se, između ostalog, navodi da

Državna izborna komisija (DIK) treba da ima aktivniju ulogu u pripremi i nezavisnom praćenju izbora, kao i da uloga Agencije za sprečavanje korupcije mora biti efektivnija posebno u slučaju zloupotrebe funkcija i fondova tokom izbora. Upozorava se i da je povjerenje u izborni proces osnova za sigurno funkcionisanje demokratije.

“Aktuelne tenzije i politička kriza uglavnom proističu iz frustracija povezanih sa navodnim neregularnostima prethodnih izbora. Bili smo svjedoci očitog nedostatka povjerenja, teških uzajamnih kritika i konfrontacije političkih snaga u državi”, piše u izvještaju.

Navodi se i da treba sprovesti efikasnu istragu nasilja tokom protesta opozicije, i preduzeti odgovarajuće mjere protiv onih koji su prekoračili silu tokom razbijanja demonstracija.

Pojačan uticaj političara na medije

U izvještaju se navodi danadležni treba da istraže slučajeve napada na novinare, ističući da nedostatak napretka u istragama ukazuje na probleme u demokratskom sistemu i funkcionisanju pravosuđa.

Navodeći manjak rezultata Komisije za utvrđivanje propusta u istragama napada na novinare, ističe se da to ukazuje na manjak političke volje za otkrivanje počinioca napada i njihovih naredbodavaca.

“Politički uticaj i finansijski pritisak na medije i dalje su veliki problem, kao i javne kampanje koje su u nekim medijima sprovođene protiv novinara i predstavnika NVO koji iznose kritička mišljenja”.

Bonus video: