Upravni sud: Aćimović nezakonito izabrana za predsjednicu opštine HN

Predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman Vijestima je kazao da će odluku Upravnog suda ispoštovati
88 pregleda 37 komentar(a)
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.02.2016. 14:59h

Nataša Aćimović nezakonito je izabrana na mjesto predsjednice opštine Herceg Novi, ustvrdio je Upravni sud Crne Gore.

Sud je nakon tužbe Građanskog saveza koji ima četiri odbornika u lokalnom parlamentu, poništio odluku kojom je 6. avgusta prošle godine Aćimović izabrana za predsjednicu opštine.

U obrazloženju presude se navodi da je predsjednik Skupštine je po hitnom postupku sazvao sjednicu, suprotno uslovima i propisima koji to regulišu.

“Uz predlog za izbor predsjednika Opštine Herceg Novi, sem naznake da je podnijet u ime izborne liste „Izbor“, nije priložen niti dat dokaz da je predloženi kandidat zaista kandidat te izborne liste, ili bilo koje druge izborne liste koja je na izborima ušla u Skupštinu opštine sa najmanje jednim mandatom. Izborom su prekršene odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika o radu Skupštine opštine Herceg Novi”, navodi se u obrazloženju.

“Ova odluka uliva povjerenje u pravosudne organe, ukazuje da je Crna Gora na dobrom putu ka Evropskoj Uniji i vladavini prava, a naročito u pogledu jačanja pravosuđa i obezbjeđenja zaštite ljudskih prava.Odbornički klub Građanski savez ovo ne doživljava ni na kakav način kao trijumf , naprotiv ovu odluku prihvata sa žaljenjem što je uopšte došlo do ovakve situacije u našoj opštini, jer ono što posebno nije dobro je to što je još u toku rasprave na opštinskoj skupštini skrenuta pažnja na probleme koji se mogu pojaviti donošenjm odluke koja je sada poništena”, komentraisali su presudu iz Građanskog saveza.

Predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman Vijestima je kazao da će odluku Upravnog suda ispoštovati. On je kazao da je riječ o formalnim, a ne suštinskim nedostacima koji su bili prilikom izbora predsjednice Opštine i da će ih u ponovljenom postupku ispraviti.

Skupština opštine je u odgovoru na tužbu ostala pri osnovnoj odluci i ukazala da je izbor kandidata izvršen u predviđenoj proceduri, uz puno poštovanje propisa koji to regulišu, sa predlogom da Sud odbije tužbu kao neosnovanu.

Iz Građanskog saveza upozoravaju na problem odluka i imenovanja koje je donosila predsjednica opštine , “koja je nezakonito izabrana”.

Bonus video: