Stoltenberg: Vaše je da odlučite između referenduma i Skupštine

Stoltenberg je kazao da u svim državama postoje različite partije, pogledi i diskusije da su različita mišljenja o NATO prirodna
40 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2016. 14:45h

Crna Gora je sprovela mnogo reformi, i na osnovu toga smo odlučili da pozovemo Crnu Goru da počne pristupne pregovore, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na okruglom stolu sa crnogorskim novinarima.

On je kazao da Crna Gora mora da nastavi da sprovodi reforme, te da je Vlada potvrdila da će nastaviti da sprovodi reforme.

"Imamo poseban fokus na vladavini prava i borbi protiv korupcije. Takođe treba osigurati da Specijalno tužilaštvo radi efikasno, kao i da Agencija za sprječavanje korupcije radi svoj posao. Slika je takva da imate mnogo zakona i uspostavljenih institucija, sada želimo da vidimo što je više rezultata moguće, da vidimo da se Specijalno tužilaštvo i Agencija za sprječavanje korupcije bore protiv korupcije i isporučuju rezultate, premijer je tokom našeg sastanka potvrdio da će Crna Gora biti fokusirana na to. Nadam se da pregovori neće trajati predugo, da će biti gotovi za nekoliko nedjelja i onda kreće proces ratifikacije u 28 država. Nemoguće je da kažem kolimo će to trajati jer zavisi od parlamenata. Posljednji put je trajalo godinu dana, ako je to smjernica onda bi trebalo da traje oko godinu, ali ne mogu obećati ništa o datumu", kazao je Stoltenberg.

Upitan da li unutrašnje turbulencije u zemlji i najavljena rekonstrukcija Vlade mogu uticati na integracije, Stoltenberg je kazao da u svim državama postoje različite partije, pogledi i diskusije da su različita mišljenja o NATO prirodna.

"Mi ćemo poštovati odluke suverene nacije, poštovaćemo odluke demokratskih institucija, Vlade i parlamenta i onda je na vladi i parlamentu da odlučuju kako ćete se nositi sa pitanjem pridruživanja, to je na demokratski izabranim institucijama da odluče. Upitan da li o članstvu treba odlučiti na referendumu ili u parlamentu, on je rekao da ne želi da se miješa u odluke suverene države i da o tome treba da odlučuju demokratski izabrana tijela. Ne želim da intervenišem, to je vaša odluka a ne moja, mi ćemo poštovati vaše odluke", rekao je Stoltenberg.

"To je slučaj i sa ishodom izbora u Crnoj Gori, bilo bi pogrešno da ja kao generalni sekretar počnem da razmišljam kakav bih ishod želio na nekim izborima. Odgovarajući na pitanje da li NATO ima informacije da Rusija direktno, kako je Vlada tvrdila, na proteste i partije u Crnoj Gori utiče i pomaže ih, Stoltenberg je rekao da ne želi da interveniše u domaćim debatama. NATO će poštovati odluke Crne Gore, i što ću podvući, svi treba da poštuju te odluke, da ostave građanima Crne Gore da o tome odluče i da neintervenišu u tom procesu", zaključio je.

Bonus video: