Vlada zateže oko državnih preduzeća

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da DPS mora biti u prelaznoj vladi jer bez te partije ona ne može biti formirana. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da opozicija nema dovoljno mandata za formiranje nove vlade
198 komentar(a)
Opozicija pregovori, Foto: Boris Pejović
Opozicija pregovori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2016. 06:24h

Nacrtom Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore utvrđeno je da opozicija dobije četiri ministarstva mjesto potpredsjednika Vlade ali i fondovima, upravama, agencijama. “Opšti principi” koji su usaglašeni za izvršnu vlast nijesu utanačeni za privredna društva gdje je država većinski vlasnik. O tome i medijima, prevashodno javnom servisu, predstavnici opozicionih partija i Vlade, nastaviće razgovore danas.

To je rezultat, kako je saopštio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, četvoročasovnog sastanka užeg tima lidera parlamentarnog dijaloga. Kada sporazum bude pripremljen, što se očekuje do kraja nedjelje, trebalo bi da ga verifikuju organi partija koje učestvuju u njemu. krivokapić je rekao da SNP neće potpisati dokument jer traže da se dogovor realizuje kroz donošenje Zakona o Vladi.

“Ostaće na svakom političkom subjektu da procijeni da li je to što bude dogovoreno dovoljno da preuzmu odgovornost za formiranje vlade izbornog povjerenja kako glasi njen radni naziv“, precizirao je Krivokapić.

Predstavnici SDP-a, URA i Demosa predložili su ranije da opozicija, predstavnici civilnog sektora i nestranačke ličnosti, pored preuzimanja pojedinih ministarstava, kontrolišu i ključne državne institucije, imajući u vidu, kako se navodi, konstatovane zloupotrebe na prethodnim izborima. Taj dokument podrazumijeva 16 pozicija, pa je na njemu i baziran nacrt dokumenta koji se usaglašava, a koji je pripremio Krivokapić.

U sporazumu bi trebalo da budu pobrojana ministarstva i preduzeća, fondovi i uprave, koji će pripasti opoziciji, objašnjeno je nezvanično “Vijestima”. SNP je tražio gotovo sve ključne pozicije u Vladi, kao i referendum o priključenju NATO paralelno sa izborima. Krivokapić je naveo da to juče nije razmatrano.

U ime Vlade u razgovorima su učestvovali potpredsjednici Duško Marković i Rafet Husović i ministar saobraćaja Ivan Brajović. Krivokapić je koordinator razgovora, dok su u ime opozicije Žarko Rakčević (URA), Miodrag Lekić (Demos), Spasoje Kovačević (SNP) i Azra Jasavić (Pozitivna). Demokrate i DF ne učestvuju u dogovorima.

Radunović: Bez DPS-a se ne može praviti prelazna vlada

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da DPS mora biti u prelaznoj vladi jer bez te partije ona ne može biti formirana. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da opozicija nema dovoljno mandata za formiranje nove vlade.

“Svakog dana se čudim kako profesionalni političar može da pita hoće li DPS biti u prelaznoj vladi. Pa, naravno da hoće, jer da imamo dovoljno mandata da je izglasamo bez njih ne bi se zvala prelazna već regularna vlada. Opcija koju nude kolege iz opozicije je posebno licemjerna: podržaćemo prelaznu vladu ali nećemo u nju. To je bježanje od odgovornosti. Kao i bježanje od organizacije protesta jer je to komplikovano, iscrpljujuće i skupo”, napisao je on.

Bonus video: