Demokrate Kotor: Vlada preko POP-a pretvara primorje u slučaj "Limenka"

Ovaj strateški dokument, uz novi Zakon o Morskom dobru i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, trebalo bi da crnogorsko primorje kompletno i konačno stavi u funkciju interesa domaćih moćnika i sumnjivih stranih investitora, saopštili su iz kotorskih Demokrata
65 pregleda 10 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 08.02.2016. 16:21h

Barem dvije od tri firme iz konzorcijuma koji je radio Nacrt Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (POP), povezuju se sa Acom Đukanovićem, navodi se u saopštenju kotorskih Demokrata.

Oni su dodali da "poučeni ranijim iskustvom" se mogu zapitati da li Vlada na čijem je čelu MIo Đukanović, a POP izrađuju firme povezane sa njegovim bratom, pretvara primorje u slučaj "Limenka".

Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore i o Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Ovaj strateški dokument, uz novi Zakon o Morskom dobru i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, trebalo bi da crnogorsko primorje kompletno i konačno stavi u funkciju interesa domaćih moćnika i sumnjivih stranih investitora, saopštili su iz kotorskih Demokrata.

"Sve i da zažmurimo na činjenicu da predloženi nacrt POP-a oduzima lokalnom stanovništvu pravo na gradnju u pojasu u kome živi, da u određenim djelovima vrši de facto konfiskaciju privatne imovine, da otvara prostor za dalje divljanje sumnjivih kondo hotela „strateških partnera“ i besprizornu betonizaciju i budvanizaciju obale, ne možemo, a da idejnim tvorcima ovih dokumenata javno ne postavimo nekoliko pitanja, kako bi najšira javnost bila do kraja upoznata sa krajnjom namjerom predlagača. Kako je moguće da se ovako bitan dokument, koji bi trebalo da usvoji Vlada, a čija sadržina bi trebalo da odredi sudbinu primorja za narednih barem petnaest godina, donosi u trenutku kada niko ne može ni da pretpostavi kako će Vlada izgledati već naredne nedelje? Zar ne bi bilo od javnog interesa da javna rasprava i usvajanje POP-a, koji ionako čekamo nekoliko decenija, sačeka novu Vladu, koja će imati pun legitimitet da donese jedan ovako bitan dokument? Ko je odlučio da uređuje prostor Kotora, grada pod zaštitom UNESCO-a i grada svjetske kulturne baštine, POP-om bez prethodno dobijenih stavova i odobrenja Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara? U kojem smo to vremenskom tjesnacu da strateški dokument Ministarstvo predstavlja javnosti, svjesno kršeći zakone, time što nije sprovelo svu neophodnu prethodnu proceduru?Zar smo kao društvo došli u poziciju da ne postoji stručna državna institucija koja bi najprije izradila POP, a potom svojim autoritetom stala iza istog, kako je 60-tih godina prošlog vijeka izrađen prostorni plan „Južni Jadran“ za koji stručna javnosti i danas tvrdi da je u mnogo čemu aktuelan?", navodi se u saopštenju.

Demokrate su dodale i da je "pod plaštom" javnog interesa i u ime privatnog kapitala oduzima privatna imovina, kao i da se "u opštoj gužvi" provuku strateški dokumenti, čime se lokalno stanovništvo "preko noći" marginalizuje u supstvenom dvorištu.

"Stanovnici primorja, Boke i Kotora neće dozvoliti da im se nakon svega otme i prostor u kom žive. Megalomanski interesi političara na vlasti i njihovih patrona i klijenata ovog puta neće svoje zadovoljenje naći u našim kućama. Demokrate pozivaju Ministarstvo da POP, zajedno sa predloženim zakonima, povuče i da isti sačekaju novu Vladu koja bi, neopterećena ovako složenom društveno političkom situacijom, mogla da do kraja i na kvalitetan način sprovede postupak planskog uređenja prostora crnogorskog primorja. Ukoliko, pak, odlučite da uprkos velikom negodovanju stručne i laičke javnosti nastavite u naumu da od naših dvorišta napravite nove „Limenke“, a nas po svoj prilici smjestite u rezervate na barem sto metara od obale, poručujemo da ćemo zajedno sa građanima i građankama Kotora, Boke i primorja, učiniti sve što je u našoj moći da vas zaustavimo", kazale su otorske Demokrate.

Bonus video: