Đeljošaj: Obezbijediti Albancima mjesto ministra

“To je minimum ispod čega ne treba ni razmišljati prilikom formiranja nove vlade, ukoliko se želi nasa podrška”, rekao je Đelošaj agenciji MINA.
63 pregleda 10 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2016. 12:44h

Albancima bi, ukoliko dođe do promjena u Vladi nakon parlamentarnog dijaloga, trebalo da pripadne mjesto ministra za ljudska i manjinska prava, smatra poslanik Albanske alternative, Nik Đelošaj.

On je kazao da je osnov dalje saradnje da imaju predstavnika na ministarskom nivou.

“To je minimum ispod čega ne treba ni razmišljati prilikom formiranja nove vlade, ukoliko se želi nasa podrška”, rekao je Đelošaj agenciji MINA.

On objasnio da bi bilo korisno da predstavnici tog manjinskog naroda pokriju mjesto ministra za manjinska prava, kako bi, kako je pojasnio Đelošaj, u narednom periodu predložili Skupštini na usvajanje zakon o nacionalnim simbolima i manjinskim pravima.

“Osim u dijelu obrazovanja, naše interesovanje će biti da budemo prisutni u Ministarstvu kulture i ostalim resorima gdje mozemo dati doprinos unapređenju i ekonomskom razvoju opština gdje Albanci žive”, naveo je Đelošaj.

Prema njegovim riječima, podržaće rekonstruisanu Vladu koja je predložena u okviru parlamentarnog dijaloga, ukoliko ispune njihove zahtjeve u kadrovskom i programskom dijelu.

Đelošaj je dodao da je važno i da u okviru dogovora budu i izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“To je važno kako bi vratili oduzeta prava na političko predstavljanje u Skupštini kako je definisano Ustavom, a to znači srazmjerno koliko nas ima po popisu stanovništvu”, pojasnio je on.

Đelošaj je poručio da dio njihovog dogovora mora biti i oko lokalne samouprave za Malesiju, kako bi se, kako je objasnio, stvorili uslovi da legitimni predstavnici sprovode u dijelu nove zakone u vezi opštine Tuzi.

“To znači izbori u Tuzima prije parlamentarnih, jer vjerujemo da političke partije koje su za punopravnu opštinu mogu osvojiti većinu i po novom modelu koristiti nova ovlašćenja kako bi došli do punopravne opštine”, naveo je on.

Đelošaj je kazao da su to bili osnovi zašto su glasali za povjerenje Vladi.

Prema njegovim riječima, znali su da će brzo doći do glasanja za novu vladu i dali su, kako je dodao, uslovnu podršku prilikom povjerenja.

Za njih će, kako je kazao Đelošaj, biti veoma važno i sa kim će biti novi dogovor.

On je objasnio da, ako u vladi budu djelovi opozicije koji svoje djelovanje imaju kao osnov antialbansko djelovanje, onda, kako je dodao, nemaju šta tražiti u toj vladi.

“Socijaldemokratska partija, Građanski pokret URA, možda i Demos, i Demokrate su varijante koje mogu biti prihvatljive opcije”, poručio je Đelošaj.

Bonus video: