Iako ima iskusne kadrove koji znaju kako DPS funkcioniše, URA neće u Vladu

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da opozicija treba da bude jedinstvena prema ponudi za ulazak u državne organe
41 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret URA, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2016. 06:29h

Ukoliko odbije ponuđena ministarska mjesta u vladi, opozicija rizikuje da ih premijer Milo Đukanović i DPS predstave kao nekog ko nema stručne kadrove i ne želi da preuzme odgovornost.

S druge strane, najava pokreta URA da neće kandidovati svoje kadrove za mjesta u državnim institucijama, moglo bi se tumačiti kao traženje alibija za eventualni neuspjeh kontrole izbornog procesa, što već sada stvara nepovjerenje unutar dijela opozicije.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da opozicija treba da bude jedinstvena prema ponudi za ulazak u državne organe.

"Političku krizu neće riješiti taktička nadmudrivanja, već spremnost da se stane iza političke vizije i snosi odgovornost za svaki segment. Opozicione partije moraju pokazati mnogo veći nivo međusobnog povjerenja, ali i povjerenja u sopstvene kadrove ili one koje odaberu da ih predstavljaju”, kaže Uljarević.

Premijer Milo Đukanović ponudio je opoziciji mjesto potpredsjednika vlade, MUP-a, kao i ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja, kao i poljoprivrede, navodeći da kandidati za ministre moraju biti dovoljno stručni te da u suprotnom treba predložiti pomoćnike ministara sa pravom veta. Iako su stali iza platforme kojom se uz ulazak u vladu traže mjesta u 16 institucija, iz pokreta URA najavili su da će svoja mjesta ustupiti nestranačkim stručnjacima.

Za razliku od ostalih, izuzev DF-a i Demokrata, URA je odbila ulazak u vladu, iako u vrhu i Savjetu stranke ima iskusne kadrove - bivšeg potpredsjednika Žarka Rakčevića, guvernera CBCG Ljubišu Krgovića, ministra zdravlja Miodraga Pavličića, šefa dipolomatije Branka Lukovca i pomoćnika ministra poljoprivrede prof. dr Milana Markovića.

Ističući da se ne radi o izbjegavanju odgovornosti, Neđeljko Rudović iz pokreta URA tvrdi da mjesta u Vladi treba da pripadnu opozicionim partijama koje imaju izborni legitimitet. “Jedini rezon kojim smo se rukovodili kada smo saopštili da nam ne pripada da učestvujemo u prelaznoj vladi je taj što, za razliku od opozicionih kolega, nijesmo učestvovali na izborima 2012. i nismo stekli makar elementarni izborni legitimitet”, kazao je Rudović, navodeći da URA ima kvalitet ljudi da vodi Crnu Goru u oporavak. “Naš je cilj da DPS porazimo na izborima i naše kapacitete stavimo u funkciju nakon izbora”.

Uljarevićeva upozorava da bi po tom osnovu ministre i ostale kadrove mogle da predlažu samo SNP i SDP, jer ostale partije koje pregovaraju nijesu učestvovale na izborima. Ona smatra da opozicija mora imati konsenzus oko kadrovskih rješenja.

"Tako da URA kao i druge opozicione partije moraju raditi sve da podstaknu opozicionu koheziju koja je najveća prijetnja Đukanoviću, a što uključuje, u slučaju dogovora i njihovo direktno učešće”, tvrdi ona.

SDP neće u vladu bez dogovora sa URA, Demosom i SNP-om

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kazao je da ta partija neće biti dio vlade bez dogovora sa opozicionim partijama koje učestvuju u parlamentarnom dijalogu. On je rekao da je uspostavljanje pravno-političkog modela za sprečavanje izborne zloupotrebe i bio osnovni motiv kompletne opozicije za ispostavljanje zahtjeva za prelaznom vladom, još u februaru prošle godine.

“Zato je obaveza svih da doprinesu uspostavljanju vlade izbornog povjerenja kako bi se spriječilo produbljivanje političke krize i destabilizacija Crne Gore. Bez dogovora sa opozicionim partijama koje učestvuju u parlamentarnom dijalogu, SDP neće participirati u vladi”, kazao je Zeković.

Bonus video: