Tufegdžić: "Prodavci magle" i dalje koriste istu matricu lažnih obećanja

Tufegdžić se pita ima li šta mučnije od gledanja bivših radnika nekada velikog lučkog sistema, kako spavaju i smrzavaju se na pločniku tražeći svoja prava?
74 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.02.2016. 11:44h

Ekonomske prilike u državi, već više godina i decenija su takve da je “Šta nas očekuje sjutra?” uvijek aktuelno i pitanje koje sa sobom nosi opravdanu zabrinutost i strah od neizvjesnosti, smatra član Inicijativnog odbora Demokrata Bar Dragan Tufegdžić.

"Državni i lokalni prodavci magle i dalje koriste jednu te istu matricu podjela i lažnih obećanja, kako ne bismo sebi postavili životno važna pitanja: da li ćemo imati posla; da li ćemo moći platiti račune, kupiti hranu, školovati djecu; da li ćemo imati za osnovne životne potrebe? Godine su pokazale da privatizacije vrlo rijetko donose nova radna mjesta, ali njihov cilj bi trebalo da bude modernizacija, unapređenje poslovanja, kao i mnogo bolji uslovi rada za radnike koji ostanu. U gradu Baru, koji u tom smislu nije izuzetak u odnosu na druge opštine u Crnoj Gori, rezultat dosadašnjih privatizacija su radnici na ulici, rasprodaja onoga što je valjalo, prenamjena i preprodaja zemljišta i ništa drugo. Da li treba po stoti put naglasiti slučaj Primorke, Tehnoprometa, Izbora, čiji radnici su ostarali čekajući pravdu za sebe i svoje porodice", navodi se u saopštenju Tufegdžića.

On se pita ima li šta mučnije od gledanja bivših radnika nekada velikog lučkog sistema, kako spavaju i smrzavaju se na pločniku tražeći svoja prava?

"Ovdje se neizostavno nameće pitanje ko je kriv - država ili strani investitor ili oboje? Slušajući riječi turskih investitora, ispada da ih je Država Crna Gora prevarila i prećutala neke stvari prilikom pregovora o preuzimanju. U svakom slučaju, preko leđa naših građana, radnika. Za Demokrate Bara je neprihvatljivo da se i ovo ovako prećutno završi, kao nebrojeno puta do sada. Crna Gora je sistem u kome su reforme, ili njihovo sprovođenje, u svim oblastima kasnile ili i dalje kasne. Samim tim, propustili su se neki povoljni mometi da Crna Gora i Bar, stvaranjem povoljnog investicionog ambijenta, postanu privlačne investicione lokacije. Rezultat u Baru je taj da nemamo realizovane strane direktne investicije kao pokretače privrednih aktivnosti i u krajnjem zapošljavanje naših građana. U slučaju Maljevika, dugo su najavljivane investicije i ništa! Šta je sa biserom Bara i Sutomora, nekadašnjim Ineksom Zlatana Obala i najavljivanim i započetim projektom "Soho Hotels Resort"?", dodaje se.

Tufegdžić piše i da su zaposleni u javnoj upravi i u monopolskim trgovinama su, ujedno, i jedini "sigurni" potrošači.

"To predstavlja izuzetno nesiguran krug potrošnje i balon koji će jednoga dana pući. I šta onda? Nećemo imati budućnosti. Država će biti poražena, a građani ostavljeni na ledini."

Dodaje se da će Demokrate učiniti sve da se "spasi što se spasiti može i da se stvore temelji sigurne, privlačne investicione lokacije kao sređenog demokratskog društva".

"Mora se iskorijeniti korupcija, koja će ostankom ove vlasti, i pored pritisaka spolja, preživjeti. Sistem mora ozdraviti, a prvi korak je smjena vlasti i dolazak ljudi kojima je opšte dobro na prvom mjestu. To je jedan od principa Demokratske Crne Gore u koji svi njeni članovi, bezrezervno i svim srcem vjeruju. To je osnovni ljudski princip, bez koga nema budućnosti", zaključuje se.

Bonus video: