Pokret za neutralnost predstavio Gricaju model "irlandizacije" Crne Gore

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić je kazao da se Pokret zalaže za miroljubivu državnu politiku Crne Gore, politiku nesvrstavanja u sukobljene blokove, koja ne produkuje neprijatelje i ima odlične odnose sa svima – i Istokom, i Zapadom
104 pregleda 19 komentar(a)
Marko Milačić, Sergej Gricaj, Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Marko Milačić, Sergej Gricaj, Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 03.02.2016. 11:21h

Svaka odluka zvanične Crne Gore mimo referenduma o članstvu u NATO prouzrokovala bi dodatne podjele u već podjeljenom crnogorskom društvu, istakao je izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić.

Predstavnici Pokreta za neutralnost Crne Gore, izvršni direktor Marko Milačić i predsjednik Skupštine Ognjen Jovović, sastali su se sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergejem Nikolajevičem Gricajem.

"Milačić je predstavio rad i misiju Pokreta za neutralnost i istakao plan koji, između ostaloga, Pokret sprovodi u djelo, a to je zalaganje za raspisivanje referenduma. S tim u vezi, Milačić je naglasio da bi svaka odluka zvanične Crne Gore mimo referenduma prouzrokovala dodatne podjele u već podjeljenom crnogorskom društvu", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Milačić je kazao i da se Pokret zalaže za miroljubivu državnu politiku Crne Gore, politiku nesvrstavanja u sukobljene blokove, koja ne produkuje neprijatelje i ima odlične odnose sa svima – i Istokom, i Zapadom.

U saopštenju se dodaje da je Jovović predstavio koncept neutralne Crne Gore - tzv. model "irlandizacije" Crne Gore.

On je, takođe, istakao da je neutralni koncept permanentno građanski koncept i da bi isti garantovao, osim bezbjednosnih garancija, i integrisanost crnogorskog društva u okviru granica svoje države.

Gricaj je istakao da Rusija ne dovodi u pitanje suvereno pravo Crne Gore da definiše svoj spoljnopolitički kurs.

"Razumije se da je pitanje izbora jednog ili drugog puta unutrašnje pitanje same države i njenog naroda. Istovremeno, ne može se zanemariti rast tenzija i protivrečnosti između samih građana Crne Gore. Već sada je očigledno da evroatlantske aspiracije izazivaju ozbiljnu podjelu u crnogorskom društvu. U vezi toga ambasador Sergej Gricaj je podvukao da je potreban što širi dijalog po ovom pitanju, koji bi uzimao u obzir mišljenje kako društveno-političkih krugova, tako i običnih građana Crne Gore", piše u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Predstavnici Pokreta su ranije posjetili ambasadore Njemačke, Slovenije i Poljske, a u narednom periodu nastavljaju susrete sa predstavnicima stranog faktora u cilju informisanja o važnosti raspisivanja referenduma ali i prezentovanja ideje vojne neutralnosti Crne Gore.

Bonus video: