Demokrate: DPS ne želi da se Odlukom o mjesnim zajednicama stvore uslovi za slobodne izbore

U saopštenju se dodaje da nakon što je Predsjednik Skupštine Crne Gore pismom obavijestio Gradonačelnika Podgorice o tom dogovoru, Predsjednik Skupštine Glavnog grada formirao je Radnu grupu čiji je zadatak bio izrada Predloga nove odluke o mjesnim zajednicama
123 pregleda 17 komentar(a)
Demokrate Podgorica, Foto: Demokrate
Demokrate Podgorica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.02.2016. 18:21h

Odbor Demokrata Glavnog grada saopštio je da današnji potez DPS-a jasno pokazuje da ne želi da se Odlukom o mjesnim zajednicama i učešćem opozicije u upravnim odborima javnih preduzeća stvori ni minimum uslova za slobodne i fer izbore.

"Ovakvo stanje u mjesnim zajednicima i ovakva struktura organa upravljanja u javnim preduzećima mehanizmi su za novu krađu po do sada puno puta oprobanim metodama, od koje oni - današnjim potezom potvrđuju - ne žele da odustanu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je danas u Glavnom gradu pogažen dogovor predstavnika političkih partija sa drugog sastanka kod Predjednika Skupštine Crne Gore, održaog 21.12.2015. godine, kojim je konsenzusom usaglašeno da će Glavni grad Podgorica donijeti Odluku o mjesnim zajednicama u roku od 30 dana i izabrati njihova rukovodstva u roku od 60 dana.

"Na istom sastanku, takođe konsenzusom, usaglašeno je da u upravne odbore javnih preduzeća u Glavnom gradu uđu predstavnici opozicije. Podsjećamo da je važeća odluka o mjesnim zajednicanma u Glavnom gradu donijeta još 1995. godine, te da zloupotrebom njenih prelaznih i završnih odredaba u Glavnom gradu imamo rukovodatsa mjesnih zajedica, izabrana voljom Gradonačelnika, a ne voljom građana", navodi se u saopštenju", navodi se u saopštenju.

Demokrate Glavnog grada dodaju da nakon što je Predsjednik Skupštine Crne Gore pismom obavijestio Gradonačelnika Podgorice o tom dogovoru, Predsjednik Skupštine Glavnog grada formirao je Radnu grupu čiji je zadatak bio izrada Predloga nove odluke o mjesnim zajednicama.

"Radna grupa, u kojoj je predstavnik našeg kluba odbornika bio Vladimir Vujović, odbornik i direktor Demokratske Crne Gore, istrajno, odgovorno i profesionalno je došla do usaglašenih rješenja, koja je trebalo da budu verifikovana na sjednici tog tijela, zakazanoj za petak, 29. januara 2016. godine. Međutim, pomenuta sjednica je iznenada odložena za ponedjeljak 1. februar, kada je članove Radne grupe na stolu čekao predlog DPS-a da se nova Odluka o mjesnim zajednicama primjenjuje od 1. decembra 2016. godine. Na danas održanoj sjednici Radne grupe, predstavnici nelegitimne vladajuće većine u Glavnom gradu ostali su pri tom svom predlogu, nakon čega je naš predstavnik Vladimir Vujović napustio rad te radne grupe", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: