Demos: DPS prevarom i podmetanjem pokušala da obesmisli rad Radne grupe

"Reći, nakon što je zakon prije 25 godina odredio da se mora donijeti nova Odluka o mjesnim zajednicama, i nakon što je to odavno urađeno u svim opštinama u Crnoj Gori, da građani Podgorice treba da čekaju do decembra, zaista predstavlja nedopustivo ruganje od strane DPS-a", rekla je Branka Bešović, odbornica DEMOS-a u Skupštini Glavnog grada
79 pregleda 19 komentar(a)
Branka Bešović, Foto: Demos
Branka Bešović, Foto: Demos
Ažurirano: 02.02.2016. 12:07h

DPS je, po ustaljenoj praksi, na žalost, ali ne i na iznenađenje, prevarom, a na neki način i podmetanjem, pokušao da obesmisli dosadašnji rad Radne grupe za donošenje Predloga odluge o mjesnim zajednicama, saopštila je Branka Bešović, odbornica DEMOS-a u Skupštini Glavnog grada.

"Naime, na završnom sastanku, na kom je konačno trebalo da se usvoji Nacrt odluke o mjesnim zajednicama, predstavnici DPS-a došli su sa predlogom gdje su čak demantovali sebe i svoje stavove sa prethodnih sastanaka Radne grupe, predloživši odjednom rješenja koja bi sasvim poništila razloge za donošenje Odluke o mjesnim zajednicama. Demos neće prodržati ovaj Predlog Odluke, jer je neprihvatljivo da se Odluka počne primjenjivati od 1. decembra 2016. godine, kako stoji u DPS-ovom predlogu prelaznih i završnih odredaba, kada znamo da smo u izbornoj godini. Ako bi se to prihvatilo, to bi značilo da bi se dogodili još jedni izbori u kojima bi mjesne zajednice bili svojevrsne ćelije DPS-a iz kojih se djeluje na građane metodama poznatim iz slučaja "Snimak". Reći, nakon što je zakon prije 25 godina odredio da se mora donijeti nova Odluka o mjesnim zajednicama, i nakon što je to odavno urađeno u svim opštinama u Crnoj Gori, da građani Podgorice treba da čekaju do decembra, zaista predstavlja nedopustivo ruganje od strane DPS-a", istakla je Bešović.

Ona je dodala da se ne smije zaboraviti da je Radna grupa je i formirana na inicijativu Radne grupe parlamentarnog dijaloga za vraćanje povjeranja u izborni proces i kada je očekivana odluka, po hitnom postupku, trebalo da se usvoji od stane lokalnog parlamenta 5. februara.

"Dali smo najveći mogući doprinos da Radna grupa završi sa radom usvajanjem odluke konsenzusom, a konkretan rad, od osnivanja Radne grupe, nagovještavao je da se može doći do takvog ishoda. Usaglasili smo skoro sve ključne elemente Odluke, način i postupak sprovođenja zborova građana za izbor Savjeta mjesnih zajednica, kao i rokove u kojima to treba da se sprovede, a ako se to ne uradi, da će predsjednik Skupštine sa šefovima klubova odbornika oformiti privremeno radno tijelo, tj. Odbor povjerenika i za to predvidjeli rok. To pokazuje da je cijeli posao moguće lako završiti, samo je potrebna politička volja DPS-a da se konačno u Podgorici započne sa demokratskim ponašanjem. Ta volja ne postoji", kazala je Bešović.

Ona je rekla da Demos neće pristati da se u posljednjem trenutku sve poništi prolongiranjem roka do poslije izbora, jer izbori i jesu razlog zašto je potrebno da se Odluka o mjesnim zajednicama hitno donese.

"Besmisleno je na samom kraju rada tražiti izgovor da nije moguće sprovesti odluku prije decembra. Očigledno je da se želi da još jedni izbori budu sprovedeni po već razrađenom sistemu, što će reći da se želi sačuvati dominantna uloga i upravljačka moć u mjesnim zajednicama od strane DPS. Nedopustivo je da i dalje prostorije mjesnih zajednica u predizbornom periodu budu punktovi za djelovanje na birače. Jer, ne zaboravimo, Odluka o mjesnim zajednicama se nije promijenila već 25 godina, ignorišući jasne zakonske odredbe, a razlog je dobro poznat. Samo prošle godine, na osnovu te odluke i jednog spornog člana iz takođe prelaznih i završnih odredaba, gradonačelnik je imenovao 54 odbora mjesnih zajednica na čelu sa predsjednicima, od ukupno 58 koliko trenutno broji Glavni grad i time sasvim ignorisao građane i poništio njihova prava. Ovim primjerom DPS još jednom potvrđuje da radi isključivo u partijskom, a ne u interesu građana i njihovog prava na mjesno organizovanje", zaključila je Bešović.

Bonus video: