Opozicija i civilni sektor da kontrolišu ANB, ZIKS, Zavod za zapošljavanje...

U predlogu SDP-a, URA i Demosa navodi se da bi osnovna djelatnost Vlade kakvu oni predlažu bila usmjerena na potpunu primjenu izbornog zakonodavstva i sprječavanja zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji
526 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2016. 15:59h

Predstavnici SDP-a, URA i Demosa predlažu da opozicija, predstavnici civilnog sektora, i nestranačke ličnosti, pored preuzimanja pojedinih ministartva kontrolišu i ključne državne institucije koje su ranije zloupotrebljavane na izborima za potrebe DPS-a.

Oni predlažu da to, između ostalih, budu Zavod za zapošljavnje, Fond rada, ANB, Uprava za nekretnine, Uprava carine, ZIKS...

"Struktura Vlada izbonog povjerenja-prelaznog karaktera podrazumijeva da se na nivou ministara po dogovorenim resorima, ali pozicijama po dubini državne administracije izvrši postavljanje predstavnika opozicije ili civislnog sektora i nestarnačkih ličnosti", navodi se u predlogu odluke u uspostavljanju Vlade izbornog povjerenja o kojoj će se DPS i ostale partije učesnice parlamentarnog dijaloga izjasniti u petak.

Premijer Milo Đukanović rekao je nakon današnjeg sastanka lidera parlamentarnog dijaloga da će tada biti razmotrene sve ponude čiji su cilj izbori u koje će svi imati povjerenje. To je predlog DPS-a, Demosa, Ure i SDP-a, Demokrata i Liberalne partije.

U predlogu SDP-a, URA i Demosa navodi se da bi osnovna djelatnost Vlade kakvu oni predlažu bila usmjerena na potpunu primjenu izbornog zakonodavstva i sprječavanja zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji.

Oni predlažu da se razmotri i mogućnost uvođenja dodatnih mehanizama kontrole i eliminisanja zloupotreba donošenjem posebnom Zakona o praćenju i kontroli ostvarivanja sloboda i prava građana na izborima u 2016.

Lideri SDP-a, URA i Demosa u dokumentu podsjećaju da je parlamentarni dijalog počeo zbog pogoršanja povjerenja u izborni proces.

Oni podsjećaju na aferu "Snimak", proteste DF-a, "slučajeve antievropskih i nedemokratskih postupanja sa elementima političke korupcije na lokalnom, a odnedavno i na državnom nivou".

U dokumentu se navodi i da je Evropska komisija izrazila očekivanje u prošlogodišnjem izvještaju da se afera "Snima" pravo i politički razriješi, kao i da je iznijela primjedbe na medijsku scenu.

Bonus video: