Bečić odgovorio DF-u: Učestvovaćemo isključivo u akcijama objedinjene opozicije

Bečić ističe da Demokrate predlažu da pomenute eventualne akcije objedinjene opozicije, opozicija realizuje bez partijskih zastava i druge političko-nacionalne ikonografije, bez govora političkih lidera i drugih visokih političkih funkcionera, kao i bez bilo čijih ličnih i partijskih promocija
119 pregleda 170 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2016. 15:56h

Demokratska Crna Gora zahvalila se Demokratskom frontu (DF) na pismu od 29. januara 2016. godine, koje je taj politički savez uputio političkim subjektima čiji su poslanici glasali protiv povjerenja Vladi Crne Gore.

Predsjednišvo DF pozvalo je prekjuče političke partije koje su glasale protiv aktuelne Vlade da u što kraćem roku organizuju sastanak kako bi se dogovorili o zajedničkom djelovanju i organizovanju "mirnog masovnog okupljanja građana Crne Gore".

Iz Demokratske Crne Gore su poručiči da će oni učestvovati isključivo u akcijama objedinjene opozicije.

"Ostajemo potpuno otvoreni za demokratske akcije svih antirežimskih snaga, koje imaju za cilj stvaranje uslova za slobodne i fer izbore. Naš je stav da ukoliko dođe do zajedničkih akcija svih antirežimskih snaga, iste budu isključivo građanskog karaktera na kojima nije potrebna promocija bilo kod subjekta ili pojedinca, već snažna poruka i kupljenima i kupcima, da Crna Gora neće biti korupcionaška i dragopajovićevska prćija", kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić ističe da Demokrate predlažu da pomenute eventualne akcije objedinjene opozicije, opozicija realizuje bez partijskih zastava i druge političko-nacionalne ikonografije, bez govora političkih lidera i drugih visokih političkih funkcionera, kao i bez bilo čijih ličnih i partijskih promocija.

"Dakle, isključivo saopštavanje zahtjeva za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, uz uporan građanski demokratski pritisak. Ukoliko, pak vi i sve ostale partije iz opozicije (kojima ste uputili poziv) zajedno budete usaglasili drugačiji koncept organizacije mirnih građanskih protesta, Demokrate će prihvatiti učešće na istim. Demokratska Crna Gora ne prihvata ponudu dvojca Đukanović-Pajović, jer je ova Vlada izgubila svaki legitimitet. To je odluka njenih organa, te se samim tim Demokratska Crna Gora već obavezala po pitanju predmetne ponude", dodao je Bečić.

On ističe da su Demokrate Planom za izlazak iz političke krize jasno saopštile da je njihov predlog nestranačka Vlada, kao optimalni pravno-politički okvir modela izvršne vlasti, koji bi bio najmanje politički zainteresovan za izborni rezultat podnosioca izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Međutim Demokratska Crna Gora neće biti smetnja formiranju nove, stranačke prelazne Vlade, ako se za nju opredijele DF, SNP, DEMOS i URA, bez obzira što u njoj nećemo učestvovati već ćemo mjesta koja bi nam eventualno pripala ustupiti vama i drugim kolegama iz opozicije. Sve ono što u konačnom bude prihvatljivo za kolege iz opozicije, pozdravićemo. Takođe, smatramo značajnim da predstavnici svih opozicionih političkih subjekata, dakle i DF, svoja viđenja pravno-političkog okvira za naredne parlamentarne izbore, odnosno modela prelazne Vlade, saopšte i obrazlože na Parlamentarnom dijalogu zakazanom za 01.02.2016. godine u Skupštini Crne Gore", zaključio je Bečić.

Bonus video: