Brajović predsjednik, Lazović, Šehović i Orlandić potpredsjednici Socijaldemokrata

"Stavljena je tačka na period lutanja, na bezuspješno traganje za političkim identitetom koje za neke, nažalost, još traje“, poručio je Ivan Brajović, navodeći da je to bio hrabar i odgovaran potez
169 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2016. 19:04h

Ivan Brajović jednoglasno je izabran za lidera, a Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović za potpredsjednike Socijaldemokrata (SD) na današnjem Kongresu te partije.

Brajović je novinarima nakon Kongresa kazao da je ponosan na sve što je SD postigao, kako organizacionom formiranjem partijske infrastrukture u svakom dijelu Crne Gore, tako i ljudima koji čine tu partiju.

On je rekao da je to njihovo najveće bogatstvo, a znanje ljudi koji čine tu partiju je, kako je dodao, njihova najveća vrijednost.

„Ovaj skup je možda najbolje organizovani Kongres kom sam ikad prisustvavao i postigao je rekord u obradi glasova tako da smo pokušali da predstavimo i neke nove tehnološke stvari", naveo je Brajović.

On je ponovio da SD želi da promijeni teme crnogorske politike.

„Da damo na značaju raspravi o programskom sadržaju, a ne omalovažavanju i etiketiranju, da iz tog procesa negacije pređemo u afirmaciju pravih vrijednosti“, pojasnio je Brajović, navodeći da će SD tome dati puni doprinos i da to očekuju i od ostalih političkih konkurenata.

On je zahvalio svima – onima, koji su, kako je naveo, sa njima dijelili iste vrijednosti, ali i onima koji nijesu, ali su to na politički kulturan način saopštavali.

Prema riječima Brajovića, energiju, pažnju i ambiciju usmjeriće na snažan ekonomski razvoj.

On je precizirao da su imali opsežnu raspravu o tom programskom dokumentu.

„Siguran sam da ćemo u narednim mjesecima od strane naših stručnjaka imati priliku da upoznamo javnost sa konkretnim koracima na tom planu“, poručio je Brajović.

On je kazao da je današnji Kongres potvrda da su u Crnoj Gori sačuvane socijaldemokratske ideje.

Na današnjem Kongresu je između ostalog poručeno da su SD predstavljaju partiju moderne ljevice koja se temelji na principima nezavisne, ekonomski razvijene, socijalno odgovorne i evroatlanske države.

Brajović je govoreći ranije danas na Kongresu ukazao da je danas šest mjeseci od Osnivačke skupštine te partije.

Toga dana, kako je naveo, je odbranjena i sačuvana izvorna socijaldemokratska ideja u Crnoj Gori.

"Stavljena je tačka na period lutanja, na bezuspješno traganje za političkim identitetom koje za neke, nažalost, još traje“, poručio je Brajović, navodeći da je to bio hrabar i odgovaran potez.

On je naveo da SD predstavlja partiju moderne ljevice koja baštini tradicionalne socijaldemokratske ideje.

"SD se temelji na principima nezavisne, demokratske, građanske, multnietničke, ekonomski razvijene, socijalno odgovorne, evropske i evroatlanske, sekularne i antifašističke države“, pojasnio je Brajović.

Počeo je I Kongres Socijaldemokrata Crne Gore ! #StabilnoiDosljedno

Posted by Socijaldemokrate Crne Gore on Sunday, January 31, 2016

On je rekao da je SD partija koja razumije da se dostizanje socijalne pravde temelji jedino na ekonomskom razvoju, ali tako da su plodovi tog razvoja svima dostupni.

Brajović je ocijenio da aktuelna dešavanja i ambijent u Crnoj Gori i van nje žude za politikom koja u središte svog djelovanja postavlja čovjeka.

Brajović je kazao da su stabilnost i dosljednost u njihovom sloganu, jer su od prvog dana vodili takvu politiku, a ne zbunjujuću i, kako je naveo, obezglavljenu politiku.

On je dodao da je njihovo opredjeljenje politika uvažavanja i dijaloga.

"Za nas ne postoje politički neprijatelji, osim oni koji su neprijatelji Crne Gore. Svi ostali su nama cijenjeni sagovornici, u traženju najboljih rješenja za državu i njene građane“, poručio je Brajović.

Prema njegovim riječima, neki kažu da SD žele vlast.

"U pravu su, jer nam nije poznat bolji način da realizujemo naše ideje i vizije“, objasnio je Brajović, dodajući da je to elementarna logika bavljenja politikom, a sve ostalo je politikanstvo i zloupotreba povjerenja građana.

On je naveo da ima i onih koji kažu da nekome služe.

"U pravu su, jer će SD uvijek bezrezervno služiti Crnoj Gori i njenim vitalnim državnim interesima“, poručio je Brajović.

On je kazao da su u posljednjoj deceniji ostvarena dva istorijska cilja – nezavisnost države i evroatlanske integracije.

Treći cilj koji su zacrtali, kako je naveo Brajović, je partnerstvo za snažan ekonomski razvoj, čemu će oni u narednom periodu posvetiti najveću pažnju.

"Za nas je najbitnije da promijenimo teme kojima se bavi danas crnogorska politika, da svi zajedno podignemo političku kulturu u Crnoj Gori kako bi od nje građani imali konkretne koristi“, poručio je Brajović.

Potpredsjednik Demokratske partije socijaliste, Duško Marković, kazao je da su postigli očuvanje države od nestabilnosti i sukoba, obnovu njene nezavisnosti i dovođenje pred vrata razvijenog svijeta jer su, kako je naveo, u prvi plan stavljali njihove zajedničke ciljeve.

"Koliko su veliki naši zajednički ciljevi, toliko su male naše međusobne razlike“, poručio je Marković.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković gost I Kongresa SD-a

Posted by Socijaldemokrate Crne Gore on Sunday, January 31, 2016

Prema njegovim riječima, uoči ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi i napredna faza pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, najmanje je potrebna politička nestabilnost.

"Ideje i energije čiji su nosioci SD i koju oni artikulišu imaju posebnu vrijednost. Taj kvalitet, a ne kvantitet članstva i podrške, snaga su njene partije i zbog toga su SD jedna od najviših kvota na crnogorskoj političkoj sceni“, poručio je Marković.

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS), Rafet Husović, kazao je da će BS sarađivati i zajednički djelovati sa SD u sferama koje su istovjetne za oba politička subjekta.

To su, kako je naveo, sloboda i demokratija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnost i jednakost, kao i borba protiv svih oblika diskriminacije, socijalna pravda, solidarnost i tolerancija.

Kongresu su prisustvovali predstavnici Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije, Pozitivne Crne Gore, Socijalisitčke narodne partije, Force, Crnogorske demokratske unije i Albanske alternative.

Kongresu su prisustvovali i predstavnici ambasada Slovačke, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Azerbejdžana, Rusije, Mađarske i Albanije.

Predstavnici nevladinih organizacija – Centar za demokratsku tranziciju, Alfa centar, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, LGBT Forum Progres, Queer Montenegro, Građanska Alijansa, kao i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata takođe su prisustvovali Kongresu.

Galerija

Bonus video: