SDP, URA i Demos spremaju kontraponudu premijeru

U kontraponudi koju Krivokapić, Lekić i Rakčević razmatraju biće zatražen pristup javnim preduzećima i fondovima, poput penzionog, investicionog, Zavoda za zapošljavanje, Elektroprivredi Crne Gore koja otpusuje dugove za struju...
84 pregleda 316 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2016. 15:43h

Lideri SDP-a, Demosa i URA Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević vjerovatno će zatražiti od premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića da opoziciji obezbjedi pristup i kontrolu svih ključnih resursa u Vladi, javnim preduzećima i fondovima, koje njegova partija koristi za korumpiranje birača na izborima, saopštili su izvori "Vijesti".

Zajednički odgovor na ponudu Đukanovića opoziciji lideri su usaglašavali preksinoć, i juče na sastanku u centrali Demosa. U vrhu liste njihovih prioriteta je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, i TV Crne Gore koja je, kao je ranije iz tih partija ukazano, partijski servis DPS-a.

Đukanović je opoziciji ponudio četiri mjesta u ministarstvima i potpredsjedničku poziciju u vladi, što ovim partijama nije prihvatljivo. Demos, URA i SDP ne odbijaju razgovor o ulasku opozicije u vladu, ali više sagovornika je reklo da ne pristaju na ultimatum DPS-a koji je ponudio manje od trećine resora u izvršnoj vlasti.

U kontraponudi koju Krivokapić, Lekić i Rakčević razmatraju biće zatražen pristup javnim preduzećima i fondovima, poput penzionog, investicionog, Zavoda za zapošljavanje, Elektroprivredi Crne Gore koja otpusuje dugove za struju...

Pomoć o tome kako kontrolisati zloupotrebu resursa i kojih tražili su od direktorice MANS-a Vanje Ćalović, koja im je prenijela informacije o zloupotrebi socijalne pomoći, kredita, zapošljavanja, otpisu dugova... Na sastanku su bili i direktorica CGO Daliborka Uljarević i predsjednik UO Koalicije NVO saradnjom do cilja Goran Đurović.

Đurović, koji je i član Savjeta RTCG, rekao je “Vijestima” da je liderima pojasnio inicijative koje je sa kolegama u NVO pokrenuo za izmjenu Zakona o javnim radio-difuznim servisima i Zakona o elektronskim medijima. “Predlozi amandmana su odavno dostavljeni parlamentarnim strankama i nadam se da će me i druge partije pozvati jer su zabrinute za rad javnog servisa i stanje tržišta elektronskih medija u Crnoj Gori”, rekao je on “Vijestima”

Tri lidera su, prema informacijama “Vijesti” razgovarali i o pozivu Predsjedništva Demokratskog fronta partijama koje nijesu podržale vladu na sastanak o organizovanju zajedničkog protesta.

Lideri tri stranke su spremni na razgovor sa DF, ali prvo oko minimuma uslova pod kojima bi opozicija mogla da uđe u prelaznu vladu, a na čemu taj opozicioni savez insistira mjesecima.

Sastanak lidera parlamentarnog dijaloga planiran je za ponedeljak 1. februara.

Rudović: Mjesto u Vladi dajemo onima koji su bili na izborima

Funkcioner URA Neđeljko Rudović rekao je da im ne pada na pamet da ulaze u moguću prelaznu vladu i pod uslovima tog pokreta, jer nijesu učestvovali na parlamentarnim izborima 2012.

"Mi ćemo mjesto u Vladi zaslužiti na narednim slobodnim izborima, a poziciju u prelaznoj vladi pripremamo onima koji su je zaslužili na posljednjim izborima. Naš je cilj i veliki interes da dođe do prelazne vlade koja bi organizovala slobodne izbore,” rekao je Rudović “Vijestima”.

Bonus video: