Vuković: Podrška parlamenta aktuelnom sazivu Vlade još jedna izgubljena bitka opozicije

Kako je kazao Vuković, u najboljem političkom interesu DPS-a je da se naredni izbori organizuju na način koji bi garantovao prihvatanje rezultata od svih koji u njima budu učestvovali i ponudu premijera treba u tom smislu razumjeti
20 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2016. 12:11h

Premijer Milo Đukanović bio bi spreman da proširi ponudu opozicionim partijama ukoliko one pokažu interesovanje za učešće u Vladi, ocijenio je predavač na Fakultetu političkih nauka, Ivan Vuković.

On je ukazao da su, nakon svega, na dobitku prije svih crnogorske opozicione partije.

„Podrška parlamenta aktuelnom sazivu Vlade predstavlja još jednu u nizu njihovih izgubljenih političkih bitaka. Dugoročno gledano, neuporedivo je značajnije to što ni formalno više ne postoji koalicija protiv koje Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija, Pokret za promjene i ostali svih ovih godina dokazano nijesu imali nikakve šanse“, rekao je Vuković agenciji MINA.

On smatra da razloga za zadovoljstvo, imaju i u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) budući da je Vlada preživjela uprkos brojnim političkim iskušenjima.

Prema njegovim riječima, kao satisfakcija najvišim predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP) može poslužiti činjenica da su, stavom iskazanim u parlamentu, natjerali rukovodstvo najjače partije u Crnoj Gori na nikada veće ustupke prema opoziciji.

„U najkraćem, kraj DPS-SDP koalicije označava početak novog i, u poređenju s onim što je dominantno obilježilo godine njenog trajanja, suštinski drugačijeg perioda političkog razvoja crnogorske države. A način na koji će posljedična promjena strukture i dinamike političkih odnosa u Crnoj Gori uticati na procese njene institucionalne izgradnje, društveno-političke emancipacije i međunarodne integracije, pitanje je od najvećeg značaja za sve nas“, rekao je Vuković.

On je naveo da ponuda Đukanovića upućena opoziciji predstavlja svojevrstan politički eksperiment.

„Ideja okupljanja svih relevantnih političkih aktera u okvirima izvršne vlasti najbliža je konceptu koncentracione vlade koji se, po pravilu, u praksi realizuje u slučajevima vanrednih političkih okolnosti, ratne opasnosti“, pojasnio je Vuković.

On je ocijenio da, u državi koja je uveliko u procesu pregovora s Evropskom unijom, na korak od ulaska u NATO, s prilično stabilnim makroekonomskim pokazateljima, poziv opoziciji da uđe vladu djeluje, s teorijskog aspekta, krajnje neobično.

Kako je kazao Vuković, u najboljem političkom interesu DPS-a je da se naredni izbori organizuju na način koji bi garantovao prihvatanje rezultata od svih koji u njima budu učestvovali i ponudu premijera treba u tom smislu razumjeti.

„S druge strane, očigledno je da jedan broj njih po svaku cijenu nastoji da izbjegne suočavanje s izbornom voljom crnogorskih građana i upravo je to razlog odbijanja Đukanovićeve inicijative“, ocijenio je Vuković.

On je dodao da tvrdoglavo insistiranje na formiranju prelazne vlade i nakon što je postojeća dobila podršku predstavlja politički nonsens iza kojeg se, po svemu sudeći, oni nesigurni u sopstvenu političku snagu pokušavaju sakriti.

Vuković je kazao da umjesto toga opozicione partije treba da se u maksimalnoj mjeri politički anagažuju u novom pokušaju smjene vlasti u Crnoj Gori.

Ponuda premijera Đukanovića, kako je precizirao, znači nikad veću kontrolu državnih resursa čijom zloupotrebom, prema mišljenju opozicionih partija, DPS obezbjeđuje većinsku podršku na izborima. „Bilo bi valjda logično da, u susret narednom odmjeravanju snaga, takav prijedlog za njih bude apsolutno prihvatljiv“.

„Odbacivanje Đukanovićevog plana i insistiranje na vaninstitucionalnom političkom djelovanju bilo bi teško razumljivo i predstavnicima međunarodne zajednice koji prate dešavanja u Crnoj Gori, a na čiju podršku računa jedan broj naših političkih partija“, ukazao je Vuković.

On je rekao da očekuje da stranke koje razumiju razliku između odgovornog i neodgovornog političkog ponašanja, u prvom redu SDP, a, moguće i URA i DEMOS, prihvate ponuđeni plan za trajni izlazak iz nepovoljne političke situacije u kojoj se Crna Gora već duže nalazi.

„Ukoliko bi opozicione parlamentarne stranke pokazale interesovanje za učešće u rekonstruisanoj Vladi, moguće je da bi premijer Đukanović bio spreman da proširi prethodno pomenutu ponudu, odnosno poveća broj resora koje bi dao na upravljanje političkim konkurentima“, ocijenio je Vuković.

On je poručio da treba dati punu podršku nastojanjima parlamentarnih stranaka da unaprijede ambijent za političko nadmetanje u Crnoj Gori, sve dok je u ustavno-pravnom okviru.

„U tom smislu, smatram da će budućnost parlamentarnog dijaloga dominantno zavisiti od stepena političke zrelosti njegovih protagonista“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, konkretni rezultati će, izvjesno, izostati ukoliko dio opozicionih stranka nastavi da ignoriše političku realnost pod izgovorom navodne političke korupcije u parlamentu, odnosno ukoliko se ispostavi da ponuda premijera Đukanovića nije bila do kraja iskrena, već da je primarno služila „spašavanju“ njegove Vlade.

Bonus video: