PzN: Vlast bježi od referenduma o NATO zbog straha od poraza

U saopštenju se dodaje da je Milačić izrazio sumnju u istraživanja koja govore o rastu podrške ulasku u NATO savez i to potkrijepio činjenicama iz afere “Depeša” u kojima je obnarodovano da je značajno umanjivan procenat onih koji nisu za pristupanje NATO-u. Osim toga, istakao je da bi referendum predstavljao pozitivan presedan za demokratski život Crne Gore
10 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 30.01.2016. 10:30h

Predstavnici Pokreta za neutralnost Crne Gore, izvršni direktor Marko Milačić i član UO Stefan Đukić, sastali su se sa ambasadorkom Poljske Irenom Tataržinjskom.

"Izvršni direktor Pokreta Marko Milačić detaljno je upoznao poljsku ambasadorku sa radom Pokreta za neutralnost. Posebno je istakao, imajući u vidu pozivnicu za pristup NATO alijansi, neophodnost da o tome narod da svoj sud na referendumu. On je kazao da je fer referendum, u podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, nužnost ukoliko želimo da izbjegnemo dodatna zaoštravanja. Milačić je takođe ambasadorki kazao da je uporno insistiranje atlantista na skupštinskom odlučivanju najbolji znak straha od većinske narodne volje i poraza na referendumu", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

U saopštenju se dodaje da je Milačić izrazio sumnju u istraživanja koja govore o rastu podrške ulasku u NATO savez i to potkrijepio činjenicama iz afere “Depeša” u kojima je obnarodovano da je značajno umanjivan procenat onih koji nisu za pristupanje NATO-u. Osim toga, istakao je da bi referendum predstavljao pozitivan presedan za demokratski život Crne Gore.

"Milačić je takođe upoznao ambasadorku sa ostalim bitnijim podacima iz afere “Depeša”, naročito onima koji se tiču pitanja referendumskog izjašnjavanja. Milačić je spomenuo da se u depešama moglo pročitati denunciranje, između ostalih, pristalica neutralnosti od strane šefa diplomatije Igora Lukšića, prilikom njegovih zvaničnih posjeta", dodaje se u saopštenju.

Član UO Pokreta za neutralnost, Stefan Đukić, je upoznao ambasadorku Tatažinjsku o konceptu neutralnosti za koji u Pokretu smatraju da bi bio najprihvatljiviji za Crnu Goru a koji je najbliži neutralnosti koju baštini Republika Irska.

"Najavivši Studiju o neutralnosti, koju će Pokret izdati ubrzo, naveo je političke, ekonomske i istorijske razloge za zauzimanje neutralne pozicije. Uz to, iznio je mišljenje da Crna Gora treba svoje resurse, ljudske i novčane, da preusmjeri na unapređivanje institucija i približavanje Evropskoj Uniji, koja je ekonomski i politički daleko važnija, a pritom, zahvaljujući “irskoj klauzuli”, garantuje eventualnu vojnu neutralnost svojim članicama. Đukić je takođe govorio o kampanji koja se vodi u crnogorskim medijima, količini blokade na koju Pokret nailazi kao i nedovoljnom i pogrešnom informisanju građana koje se bazira na opštim mjestima i nejasnim argumentima", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

U saopštenju je navedeno da je posjeta ambasadi Poljske jedna u nizu posjeta stranim ambasadama u cilju upoznavanja stranog faktora o faktičkom stanju u Crnoj Gori nakon dobijanja pozivnice za pristup NATO savezu.

Bonus video: