Đukanović će tražiti da Skupština smijeni Konjevića

Đukanović je, kako je saopšteno iz vladinog Biroa, informisao Vladu da ga Konjević obavijestio da "usljed nove realnosti u parlamentu očekuje pokretanje procedure svog razrješenja"
42 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.01.2016. 18:14h

Premijer Milo Đukanović najavio je da će od poslanika Skupštine Crne Gore tražiti da razriješe dužnosti ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

Đukanović je, kako je saopšteno iz vladinog Biroa, informisao Vladu da ga Konjević obavijestio da "usljed nove realnosti u parlamentu očekuje pokretanje procedure svog razrješenja".

"S tim u vezi predsjednik je informisao Vladu da proceduru svakako namjerava da pokrene", saopšteno je iz Vlade.

Đukanović se na početku sjednice zahvalio članovima Vlade na, kako je saopšteno, odlično obavljenom poslu u Skupštini tokom trodnevne rasprave o povjerenju Vladi, rekavši da vjeruje da je rezultat dobrog nastupa i ishod glasanja.

"Namjeri rušenja Vlade suprotstavljena je ideja realnog sagledavanja njenih rezultata i ovo iskustvo potvrdilo je da Vlada treba i u nastavku mandata da ostvaruje svoje pravo, dobijeno na osnovu povjerenja građana, da odgovorno realizuje svoje obaveze, što je najbolja odbrana i afirmacija Vladine politike", ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, rasprava u Skupštini pokazala je da na neutemeljene kritike, manipulacije i dezinformacije uvijek treba odgovarati argumentima i činjenicama i na taj način afirmisati, kako je kazao Đukanović vrijednosti rada Vlade i nove faze političkog i društvenog života u koju je ušla Crna Gora.

U saopštenju se kaže da je Vlada, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o budžetu za 2016. godinu, donijela Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za ovu godinu.

"Odlukom je predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana za finansiranje više planiranih projekata, u ukupnom iznosu do 92 miliona eura", objašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je propisano je da se Vlada može zadužiti u iznosu od 688 miliona eura za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranje izgradnje prioritetne dionice autoputa i ostatka budžetskog deficita, kao i za potrebe izmirenja obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i javnih zdravstvenih ustanova.

Dodaje se da je propisano i da će Vlada u ovoj godini izdati garancije, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala, za kredite radi realizacije projekata izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica, u iznosu do 20 miliona eura, kao i rekonstrukcije i unapređenja željezničke infrastrukture, do šest miliona eura.

Na sjednici je, kako se navodi, usvojena Informacija o sprovođenju ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između crnogorske Vlade i Islamske i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, kao i Informacija o dodjeli materijalne pomoći vjerskim zajednicama u Crnoj Gori u 2015. godini.

Bonus video: