Lekić: Opozicija mora odlučno i zajedno

Premijer da preuzme odgovornost za tok procesa u zemlji. Da izabere između demokratske tranzicije i radikalizovanja prilika, rekao je Miodrag Lekić
84 pregleda 61 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2016. 15:00h

Lider Demos-a Miodrag Lekić izjavio je da bi premijer Milo Đukanović trebalo ozbiljno da se pripremi za nastavak parlamentarnog dijaloga, na čijem je dnevnom redu pravno politički model za upravljanje izbornim procesom, odnosno prelazna vlada.

"Time i da preuzme odgovornost za tok procesa u zemlji. Da izabere između demokratske tranzicije i radikalizovanja prilika,” rekao je lider Demosa.

Lekić kaže da je sada očigledno da Đukanović ne bi pokretao pitanje povjerenja vladi da nije prethodno obezbjedio glasove opozicije.

"Uprkos mučnim iskustvima iz Nikšića i Podgorice nastojao sam, sa drugima, da ubjedim sada već formalno bivše opozicione kolege iz Pozitivne da njihov plan, pod pretpostvakom da im je stalo do njega, ima jedine izglede da se realizuje nakon izglasavanja nepovjerenja vladi. Danas je svima jasno da se radilo o, ipak, loše sakrivenom scenariju gotovo iz repertoara latinoameričkih korumpiranih država jednog perioda”, rekao je Lekić.

On smatra da je ponovni koalicioni aranžman DPS-a i Pozitivne, koji je “napravljen brutalno prelivanjem opozicione izboren volje u korist vlasti”, predstavlja slabost Đukanovićeve vlasti.

"Sastavni dio performansa jeste i ovaj trik sa takozvanim nuđenjem mjesta u vladi. Posljednji put je nešto slično uradio nuđenjem mjesta srpskim partijama”, naveo je on.

Lider Demosa podsjeća da se u ponedjeljak nastavlja dijalog lidera parlamentarnih partija, koji je u fazi priče o prelaznoj vladi.

"Očigledno da je farsične operacija povjerenja vladi bila smišljena da se minira započeti dijalog koji dao određene rezultate”, navodi on.

Lekić kaže da Demos neće imati jednostrane, ishitrene i populističke reakcije.

"Zalagaćemo se za ozbiljne, osmišljenje i odlučne reakcije, jer smo uvijek opredijeljeni za doprinos kordiniranom nastupu opozicije ili barem onih koji hoće da učestvuju u takvom djelovanju. S druge strane, spremni i za samostalan nastup beskompromisne borbe za pravnu državu, dekriminalizaciju društva i doprinos izlasku iz teške ekonomske krize”, kaže Lekić.

Bonus video: