Stoltenberg: Pregovori sa CG počeće sredinom februara

On je podsjetio da je u decembru NATO pozvao Crnu Goru da započne pregovore o pridruživanju Alijansi, potvrđujući napredak koji je ta zemlja napravila i demonstrirajući želju i privrženost politici Otvorenih vrata Alijanse
55 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2016. 17:47h

Pregovori sa Crnom Gorom za članstvo u NATO počeće sredinom februara, poručio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio redovni Godišnji izvještaj, kazao da je Alijansa tokom 2015. donijela još jednu važnu odluku koja će unaprijediti stabilnost na zapadnom Balkanu.

“Formalno smo pozvali Crnu Goru da otpočne razgovore kako bi postala 29. članica NATO-a, i pristupni pregovori počeće sredinom februara. Time se šalje jasan signal onima koji žele NATO članstvo da su vrata Alijanse otvorena”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je u decembru NATO pozvao Crnu Goru da započne pregovore o pridruživanju Alijansi, potvrđujući napredak koji je ta zemlja napravila i demonstrirajući želju i privrženost politici Otvorenih vrata Alijanse.

“U cilju dostizanja sva tri osnovna cilja Alijanse - zajednička odbrana, rješavanje kriznih situacija i kolektivna sigurnost, od velike je važnosti da NATO ima ne samo pravu politiku, sposobnost i odnose, nego i da strukture koje to podržavaju funkcionišu i služe svrsi. U tom cilju u 2015. godini, NATO nastavlja da se prilagođava, kao institucija, i implementira reforme u svom civilnom i vojnom segmentu strukture da bi osigurali modernu, efikasnu i odgovornu instituciju'', naveo je Stoltenberg

On je podsjetio da se od formiranja, 1949. godine, NATO članstvo povećalo sa 12 na 28 članica, i to u 6 rundi proširenja.

“Ovo proširenje je poboljšalo sigurnost euroatlanstke zone, a integracija je dovela do reformi i poboljšala stabilnost neophodnu za prosperitet”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je, nakon samita u Velsu 2014. godine, za NATO nastupio period intenziviranih i fokusiranih razgovora sa Crnom Gorom, pripremajući se za odluku u decembru 2015. godine kada su ministri vanjskih poslova Alijanse pozvali Crnu Goru da započne pregovore o pridruživanju.

“Alijansa sa radošću gleda na kompletiranje pridruživanja i ratifikaciji procesa bez odlaganja. Odluku da se Crna Gora pozove pratila je snažnu reformu u zemlji koja je pokazala privrženost zajedničkim vrijednostima i internacionalnoj sigurnosti. NATO očekuje nastavak napretka na reformi i podržava Crnu Goru u ovom procesu”, kazao je Stoltenberg.

Predstavljajući Izvještaj, on je istakao da je 2015. godina pokazala da “nestabilnost u inostranstvu direktno utiče na sigurnost kod kuće, ali takođe pokazuje da Alijansa reaguje na to”.

Stoltenberg je pozdravio napredak koji su članice Alijanse napravile u pogledu izdataka za odbranu, dodavši da “nakon mnogo godina restriktivnog trošenja, rezovi su sada praktično prestali među evropskim saveznicima i u Kanadi”.

On je naglasio da se još više mora uraditi na investiranju u odbrambeni sektor, s obzirom na velike sigurnosne izazove, i istakao da NATO nastavlja da ojačava sistem kolektivne odbrane.

“Vidljivo smo pojačali prisustvo u istočnom dijelu Alijanse, a na jugu smo dogovorili pojačano prisustvo AWACS sistema rane detekcije iznad Turske”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je NATO utrostručio snagu jedinica za Odlučan odgovor sa novim udarnim snagama na čelu i da je u toku kreiranje osam manjih štabova za planiranje i vježbe.

Bonus video: