Pajtić podržava inicijativu za osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca

U saopštenju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine navodi se da je Sekulić upoznao Pajtića sa inicijativom za osnivanje zavoda za kulturu vojvođanskih Crnogoraca, po ugledu na druge nacionalne zajednice, koje to pravo ostvaruju u Vojvodini
4 komentar(a)
Bojan Pajtić, Nacionalni savjet Crnogoraca, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Bojan Pajtić, Nacionalni savjet Crnogoraca, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 28.01.2016. 12:12h

Predsjednik Pokrajinske vlada Vojvodine, Bojan Pajtić rekao je da podržava inicijativu za osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca.

On je razgovarao sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, a sastanku su, kako se navodi, prisustvovali zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne zajednice, Branislav Sekulić i konzul Crne Gore, Miodrag Kankaraš.

U saopštenju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine navodi se da je Sekulić upoznao Pajtića sa inicijativom za osnivanje zavoda za kulturu vojvođanskih Crnogoraca, po ugledu na druge nacionalne zajednice, koje to pravo ostvaruju u Vojvodini.

„On se zahvalio Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj kontinuiranoj podršci crnogorskoj zajednici u Vojvodini, a prije svega na podršci da zaživi Nacionalni savjet crnogorske nacionalne zajednice”, kaže se u saopštenju.

Osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca, kako je ocijenjeno, bio bi korak naprijed ka tome da i crnogorska zajednica postepeno ostvaruje prava koja joj po zakonima Srbije pripadaju, a koja omogućavaju nesmetano razvijanje i čuvanje tradicije, kulture i jezika.

„Pajtić je istakao da, kao što je podržala inicijativu za osnivanje Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne zajednice, Pokrajinska vlada podržava i inicijativu za osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca”, dodaje se u saopštenju.

Prema riječima Pajtića, jedan od ciljeva pokrajinske administracije jeste da se, kao i do sada, održi visok stepen očuvanja i unaprijeđenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, odnosno da im se omogući nesmetano ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, nauke, očuvanja kulture, jezika i tradicije.

Bonus video: