Vujović: Ako opozicija odbije ponudu, Đukanović je apsolutni pobjednik

„Ukoliko se opozicija opredijeli da odbije Đukanovićevu ponudu, biće veoma teško objasniti EU i zapadnim partnerima ali i svojim biračima jednu takvu odluku“, kazao je Vujović
34 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 28.01.2016. 10:41h

Premijer Milo Đukanović će, ukoliko opozicija odbije njegovu ponudu, iz svega izaći kao apsolutni pobjednik, a takvu odluku biće teško objasniti Evropskoj uniji (EU) i zapadnim partnerima, ocijenio je direktor Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

Đukanović je sinoć, prihvatajući Plan Pozitivne Crne Gore za prevazilaženje političke krize, pozvao sve opozicione parlamentarne partije da uđu u Vladu i, preuzimanjem dijela odgovornosti, pomognu da država učvrsti stabilnost i dobije kredibilnu vlast nakon izbora.

„Ako opozicija odbije ponudu Đukanovića, onda će ona učiniti da Đukanović bude apsolutni pobjednik svega ovoga. On će dobiti podršku međunarodne zajednice, zadržaće upravljanje svim onim resursima koji državi stoje na raspolaganju“, kazao je Vujović za Radio Slobodna Evropa.

Ukoliko, kako je rekao, opozicija iskaže spremnost da prihvati tu ponudu, sa svim rizicima koje ona nosi, onda ona može značiti značajno ograničavanje resursa koji stoje na raspologanju Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tokom izbora, što, dodao je, definitivno može smanjiti šanse na izborni uspjeh samog DPS-a.

„Ukoliko se opozicija opredijeli da odbije Đukanovićevu ponudu, biće veoma teško objasniti EU i zapadnim partnerima ali i svojim biračima jednu takvu odluku“, kazao je Vujović.

To će, kako smatra, biti teško objasniti čak i ako bi opozicija bila jedinstvena.

„Iz prostoga razloga, što će biti teško ubijediti EU da se uključi kao posrednik, da bi tražila od Đukanovića ono što je on već ponudio opoziciji, a opozicija već odbila. Teško se može očekivati da opozicija traži od Đukanovića da podnese ostavku, ako je Vlada legalno izabrana, ima legitimnu većinu, a spremna je da prihvati sve one dodatne zahtjeve da bi se obezbijedila regularnost“, kazao je Vujović.

Kako je rekao, Đukanović je prihvatio da opozicija upravlja onim resorima koji su označavani kao oni iz kojih se zloupotrebljavaju resursi države i koji se koriste u predizborne svrhe.

„Ako je on spreman da im ponudi da kontrolišu i upravljaju tim resorima, onda je teško objasniti zašto opozicija to neće da prihvati. Bez obzira što treba biti svjestan i onih zamki koje takvo prihvatanje može da donese“, naveo je Vujović.

On je ocijenio da je Đukanović posljednjim manevrom uspio da prebaci loptu u dvorište opozicije.

„Ne samo da je prihvatio zahtjeve Pozitivne, već je otišao i korak dalje. Njegova ponuda je u stvari rekonstrukcija Vlade, koja se izjednačava sa onim konceptom prelazne vlade koji je opozicija tražila i na neki način pokušavala da, tumarajući, definiše“, naveo je Vujović.

Ona se, dodao je, ne zove tako. „Ali u dijelu onoga što je posvećeno izborima upravo jeste to. Sada je pitanje da li će opozicija poći od onoga što je realno ili će možda autistički odbiti i ono što je u ovom trenutku veoma veliko za Crnu Goru“.

Upitan koliko je realno da poslije svih teških ocijena koje su na račun Đukanovića i njegove vlade stigli od opozicije i sada već bivšeg koalicionog partnera SDP-a, sada oni isti uđi u tu Vladu, Vujović je rekao da šanse za tako nešto nijesu velike.

„Ono što bi na neki način moglo da promijeni tu situaciju je sam parlamentarni dijalog, i da se kao njegov zaključak dođe do toga da je potrebno proširiti Vladu.Tačno je da je bilo teških riječi upućenih na račun premijera i same Vlade, ali čini mi se da je ponuda koju je uputio Đukanović veoma atraktivna“, rekao je on.

Kako je dodao, ono što će biti veliki izazov opoziciji jeste da li će napraviti onu grešku koju je napravio Liberalni savez 2001. godine. „Kada je nakon parlamentarnih izbora odbio da prihvati Đukanovićevu ponudu, na zahtjeve koje je sam Liberalni savez ispostavio, a za koje je bilo nevjerovatno da ih Đukanović prihvata. Međutim on je to uradio“.

Na pitanje u kojoj mjeri se mogu pomiriti Đukanovićeva ponuda i onoga što radi Ranko Krivokapić preko Radne grupe parlamentarnog dijaloga, čiji je nastavak najavio za 1. februar, Vujović je kazao da se može reći da su to u ovom trenutku, što je iznenađujuće, dva komplementarna procesa.

„Možda to nije djelovalo na samom početku, nije djelovalo definitvno u onom trenutku kada je taj parlamentarni dijalog prerastao u dogovor o smjeni Đukanovića, i nadanje opozicije da je tako nešto moguće da se desi. Ali u ovom trenutku, glavni inputi,kada govorimo o parlamentarnom dijalogu, se potpuno poklapaju sa onim što je Đukanović ponudio“, kazao je on.

Vujoviću je, dodao je, teško sada da shvati kako će taj dijalog imati negativan ishod. „Mislim da se može doći do pozitivnog ishoda i da se može doći do nekog šireg konsenzusa kada je riječ o stvaranju uslova da dođemo do regularnih izbora“.

Bonus video: