Radonjić: Napredak na listi percepcije korupcije je rezultat predanog rada

Radonjić je kazao da kada je u pitanju rad Agencije za sprječavanje korupcije, još jednom ponavlja da će "Agencija potpuno transparentno, odlučno i neselektivno primjenjivati sve mjere iz Zakona o sprječavanju korupcije bez obzira na bilo čiju političku pripadnost ili društveni značaj i uticaj"
1 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2016. 16:59h

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić kazao je da napredak Crne Gore na najnovijoj listi Transperensi internešnala ocjenjuje kao rezultat predanog rada nadležnih državnih organa u borbi protiv korupcije na preventivnom i represivnom planu.

"Ovakvom pozitivnom pozicioniranju Crne Gore na listi TI doprinijeli su i ukupni napori svih državnih organa i službi na stvaranju zakonskih, kadrovskih, tehničkih i drugih preduslova za efikasan rad Agencije", kazao je Radonjić.

Crna Gora je sa indeksom percepcije korupcije 44 i dalje prilično korumpirana zemlja i nalazi se na 61. mjestu od 168 zemalja, navodi se u Indeksu percepcije korupcije za 2015. godinu Transperensi internešnala.

"Crna Gora je u 2015. godini napredovala za 15 mjesta na listi Transparency International i ima bolji indeks percepcije u odnosu na 2014. godinu. Na najnovijoj listi TI Crna Gora je zauzela 61. mjesto sa indekom percepcije korupcije 44. To je značajno bolja pozicija u odnosu na 2014. godinu, kada je naša država zauzela 76. mjesto sa indeksom percepcije korupcije 42. Podsjećamo da je u poslednjih nekoliko godina Crna Gora napravila značajan napredak na listi TI u odnosu na prvo istraživanje kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, koje je objavljeno 2007. godine, a prema kojem je Crna Gora imala indeks 3.3 (33 prema sadašnjoj metodologiji) i bila na 84 mjestu. Važno je napomenuti da je od zemalja regiona na najnovijoj listi TI samo Hrvatska bolje rangirana, dok su ostale zemlje regiona iza Crne Gore (66. Makedonija – CPI 42; 71. Srbija – CPI 40; 76. BiH – CPI 38; 88. Albanija – CPI 36; 103. Kosovo – CPI 33). Kad su u pitanju zemlje EU, Crna Gora dijeli 61. mjesto sa Italijom, a za nekoliko mjesta je bolje pozicionirana od Bugarske", kazao je Radonjić.

Radonjić je kazao da kada je u pitanju rad Agencije za sprječavanje korupcije, još jednom ponavlja da će "Agencija potpuno transparentno, odlučno i neselektivno primjenjivati sve mjere iz Zakona o sprječavanju korupcije bez obzira na bilo čiju političku pripadnost ili društveni značaj i uticaj."

"Još jednom ističem da će i pored svakodnevnih pokušaja diskreditacije i pogrešnog informisanja javnosti za Agenciju biti mjerodavni ovakvi i slični izvještaji koji realno sagledavaju stanje u pojedinim državama. Siguran sam da će Crna Gora iz godine u godinu samo napredovati i biti država sa najmanjim stepenom korupcije među zemljama u okruženju", kazao je Radonjić.

Bonus video: