Radulović: Opština Nikšić opstruira izbor čelnika mjesnih zajednica zbog DPS-ovih "Joksima"

"Stoga URA zahtijeva od rukovodstva Opštine Nikšić da odmah organizuje izbor regularnih Savjeta mjesnih zajednica i na taj način se uspostavi bliža veza između Opštine i mjesnih zajednica. Svako prolongiranje ovih izbora dovešće do nagomilavanja problema u svim mjesnim zajednicama"
68 pregleda 1 komentar(a)
Dragoljub Radulović, Foto: URA
Dragoljub Radulović, Foto: URA
Ažurirano: 27.01.2016. 13:14h

Podatak da je istakao mandat savjetima svih mjesnih zajednica u opštini NIkšić je najbolji pokazatelj koliko rukovodstvo opštine misli o tazvoju grada, ocjenio je član opštinskog odbora URA, Dragoljub Radulović. On je de dodao da se Planom rada SO Nikšić predviđeno da se o ovom pitanju raspravlja tek krajem 2016. godine.

"Očigledno je da rukovodstvu Opštine Nikšić odgovara ovakvo stanje u mjesnim zajednicama, jer su i Budžetom za 2016. samo neznatna sredstva izdvojena za razvoj mjesnih zajednica. Ta izdvajanja će se odnositi na krpljenje udarnih rupa i nasipanje seoskih puteva, što nikako ne odslikava potrebe stanovništva. Što je najgore, rukovodstvo Opštine u svakoj mjesnoj zajednici ima svoje "Joksime" sa kojima shodno partijskoj pripadnosti određuje prioritete, čime se zanemaruje opšti interes svakog stanovnika 32 mjesne zajednice u opštini Nikšić. Na ovakav način ni jedna mjesna zajednica ne dobija i ne rešava svoje prioritete na osnovu onoga što zaslužuje i čime doprinosi razvoju grada Nikšića", kazao je Radulović.

On je izjavo da treba samo pomenuti nekoliko primjera koji jasno odslikavaju "maćehinski odnos rukovodećih ljudi Opštine prema mjesnim zajednicama".

"Mjesna zajednica Župa nikšićka je jedna od najvećih, sa prirodnim bogastvima koje posjeduje u uređenim državama i sa sposobnim rukovodiocima bila bi razvijena u rangu nekog grada. Danas je Župa nikšićka jedna od najnerazvijenijih u Opštini Nikšić. Iako izuzetno bogata vodenim resursima, stanovnici Župe u 21 vijeku još nemaju riješeno ni vodosnabdijevanje. Stanovnici Gornjeg Polja nemaju nikakve koristi od toga što se sa njihove teritorije vodosnabdijeva Nikšić, ali im je od 01. januara uvećana cijena vode sa 0.35 na 0.51 eura", kazao je Radulović.

Mještani Kličeva u kojoj je stacionirana asfaltna baza, za koju URA smatra da je treba izmjestiti jer to direktno ugrožava život oko 15.000 stanovnika, imaju najmanje koristi od iste, što potvrđuje stanje putne infrastrukture u mjesnoj zajednici Kličevo, smatra član opštinskog odbora URA.

"Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju da ova vlast nema namjeru da poboljša uslove života u nikšićkim mjesnim zajednicama. Građanski pokret URA u svom ekonomskom programu će imati prioritet ravnomjernog razvoja mjesnih zajednica sa posebnim akcentom na razvoj ruralnog područja. Stoga URA zahtijeva od rukovodstva Opštine Nikšić da odmah organizuje izbor regularnih Savjeta mjesnih zajednica i na taj način se uspostavi bliža veza između Opštine i mjesnih zajednica. Svako prolongiranje ovih izbora dovešće do nagomilavanja problema u svim mjesnim zajednicama. U svim Savjetima moraju biti legalno i legitimno izabrani pojedinci. URA ne želi da se Savjeti mjesnih zajednica pretvaraju u partijske ćelije DPS-a, koje zamajavaju narod praznim obećanjima od izbora do izbora", kazao je Radulović.

Ako se rukovodstvo Opštine Nikšić odluči da i dalje odlaže izbor Savjeta mjesnih zajednica, Radulović napominje da će URA pokrenuti kampanju kako bi se, na osnovu sadašnjih Statuta i Pravilnika o izboru Savjeta mjesnih zajednica, u svim mjesnim zajednicama organizovali zborovi i izabrali regularni Savjeti.

"URA će insitirati da svi predsjednici Savjeta imaju novčanu naknadu za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, što bi bio jedan vid stimulacije koja bi doprinijela punom učešću u radu Opštine Nikšić, a samim tim i većim angažovanjem za stvaranje boljih uslova života u svojim mjesnim zajednicama, što dosad nije bio slučaj", kazao je Radulović.

Bonus video: