Mas: Crnoj Gori je mjesto u EU

On je kazao da će Njemačka nastaviti da potpuno podržava reformske procese i integraciju Crne Gore u EU
683 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Darmanović, Hajko Mas, Foto: Vlada Crne Gore
Srđan Darmanović, Hajko Mas, Foto: Vlada Crne Gore

Mjesto Crne Gore je u Evropskoj uniji (EU), a uspjeh na tom putu je siguran, ako država ovako nastavi, ocijenio je šef njemačke diplomatije Hajko Mas.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti Njemačkoj, na poziv njemačkog kolege.

Mas je kazao da će Njemačka nastaviti da potpuno podržava reformske procese i integraciju Crne Gore u EU.

"Vaše mjesto je u EU i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran", rekao je Mas.

Kako je naveo, Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu država regiona i u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno je da vrata Unije budu otvorena.

"Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu je podrška Njemačke jasna i vrlo snažna", kazao je Mas.

Darmanović je naveo da je Crna Gora zahvalna Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU.

On je podsjetio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

Darmanović je rekao da je za Crnu Goru posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima - vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija i jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora.

On je ukazao na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, navodeći da je Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na svom tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države.

“Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou”, dodaje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi, Darmanović je danas u Berlinu razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke, Janom Hekerom.

On je kazao da je uvjeren da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona.

“Obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: