Žestoka rasprava Đukanovića i Krivokapića

"Gospodine Đukanoviću, tri puta sam išao u opoziciju! Prvi put početkom 90-ih sa Miloševićem, 2002. kad je potpisan Beogradski sporazum i sada treći put. Je li radi to neko koga interesuju stolice?"
80 pregleda 56 komentar(a)
Milo Đikanović, Ranko Krivokapić, povjerenje Vladi, Foto: Savo Prelević
Milo Đikanović, Ranko Krivokapić, povjerenje Vladi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2016. 14:51h

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović izjavio je danas u Skupštini Crne Gore, da "nije lud da bude korumpiran zbog dva glasa koja ne daju većinu".

On je u polemici sa predsjednikom parlamenta, Rankom Krivokapićem, tokom skupštinske rasprave o povjerenju Vladi, izjavio da mu navodni glasovi poslanika SD-a, Šehovića i Orlandića ne daju većinu.

"Razumio sam tek danas da sam očigledno ja bio predmet političke korupcije. Ja sam korumpiran zbog toga što su mi trebala dva poslanika iz redova SDP-a. Ne samo da nije tačno i korektno nego je i iskrivljavanje činjenica. Da su makar ta dva poslanika, radi se o Šehoviću i Orlandiću, da su ta dva poslanika meni potrebna za većinu, mogli bi sa više sumnje da se to kaže. Sa ta dva glasa Vlada ima 39 glasa, ne 41. Nijesam toliko lud da pristanem da budem korumpiran zbog dva glasa koja ne daju većinu", poručio je Đukanović Krivokapiću.

Đukanović je izjavio i da ukoliko Vlada danas izgubi, on će "s ponosom izaći iz parlamenta".

Premijer je dodao i da ukoliko neko pokrene pitanje legitimnosti predsjednika parlamenta, on će pozvati državnog tužioca da ispita eventualnu političku korupciju.

"Ja se prijavljujem da ću, ako se pokaže da predsjednik parlamenta, kako god se on zvao, nema podršku većine u parlamentu, ja ću pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu, jer je nepoznat slučaj u svijetu da parlamentom predsjedava neko ko nema parlamentarnu većinu", kazao je Đukanović.

Krivokapić je odgovorio premijeru da njega i njegovu partiju stolice ne interesuju.

"Gospodine Đukanoviću, tri puta sam išao u opoziciju! Prvi put početkom 90-ih sa Miloševićem, 2002. kad je potpisan Beogradski sporazum i sada treći put. Je li radi to neko koga interesuju stolice? Koliko ste vi u međuvremenu stolica promijenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Niste. Pri tom su se mijenjale države, sjedjeli ste na iste stolice. U isto vrijeme ste sjedjeli sa Miloševićem i Vučićem", istakao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine optužio je prmeijera Đukanovića da je pokrao referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore 1992. i izbore koje je organizovao sa Slobodanom Miloševićem.

Premijer je izjavio da je ponašanje SDP-a licimjerno, jer "ubiraju pogodnosti vladajuće koalicije", a onda pokažu se nekorektnim kada glasaju protiv vladinih predloga.

Đukanović je pitao Krivokapića, na sumnju u regularnost pojedinih izbora, gdje su mu "bile oči svih ovih godina" poslije svakog izbornog procesa.

"Gdje vam je bila pamet i gdje su vam bile oči svih ovih godina? Jeste li ozbiljno mislili kad smo poslije svakog izbornog procesa zajedno izlazili pred javnost, veličali demokratičnost izbornog procesa, zahvaljujići se OEBS-u, i izlazili s ocjenama da imamo regularan izborni proces. Gdje vam bjehu oči? Šta vam to sad naknadno otvori oči? Da vam ja kažem, oči vam otvori strah od poraza", kazao je Đukanović.

Bonus video: