Ko je zvao predstavnika manjina u dva poslije ponoći?

Da bi Vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 poslanik
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2016. 21:00h

Crnogorski parlament završio je današnje zasijedanje o povjerenju Vladi, a dogovoreno je da sa raspravom nastave sjutra.

Premijer Milo Đukanović je, tokom drugog dana rasprave u Skupštini, ocijenio da su svi prethodni izbori bili organizovani besprekorno, u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

„Izbori su bili praćeni i od OEBS-a, Savjeta Evrope i drugih posmatrača i u finalu smo uvijek imali ocjenu da je crnogorski birački spisak jedan od najuređenijih u Evropi i da su svi do sada organizovani izbori bili u najvećoj mjeri u skladu sa demokratskim standardima za organizaciju slobodnih izbora“, naveo je on.

Đukanović je kazao da je politički motiv, koji je dio parlamentarne opozicije, izveo na ulicu želja za delegimitisanjem vlasti na vaninstitucionalni način.

On smatra da makar dio njih želi to da uradi za račun neke druge države.

„Nijesu željeli da mirno uđu u parlament, već su željeli da uđu sve sa čiča Dražom i sa slikama predsjednika drugih država“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da te druge države pokušavaju njih da zloupotebe, a preko njih Crnu Goru, da bi se preko „leđa države“ nosili sa NATO savezom.

„Dopadalo nam se ili ne, mi smo moneta za potkusurivanje u toj interpretaciji. Ne pristajemo na to. Oni na taj način žele i da obezdržave Crnu Goru“, poručio je Đukanović.

On je naveo će se ta opasnost izbjeći tako što će im se uskratiti to pravo.

„Jer će drugi pametnije misliti o nama od nas“, dodao je Đukanović.

On je ponovio da nije saglasan sa zvrdnjom da je Crna Gora zbog toga nestabilna.

„Mislim da je stabilna i politički, i bezbjednosno. Nije idealno harmonično, zato što imamo naslijeđene podjele“, objasnio je Đukanović.

Crna Gora je, smatra on, stabilna sve dok su oni u manjini, i to ne, kako je naveo Đukanović, samo u odnosu na vlast.

Poslanica Jelisava Kalezić smatra da je nestabilnost u Crnoj Gori počela od predsjedničkih izbora

„U manjini su i u odnosu na onaj dio opozicije koji sjedi ovdje i ne podržava nasilje“, poručio je Đukanović.

Poslanica Jelisava Kalezić smatra da je nestabilnost u Crnoj Gori počela od predsjedničkih izbora.

Ona je navela da misli da niko od prisutnih na protestu 24. oktobra, osim poslanika, nije htio da uđe u Skupštinu, i to, kako je ocijenila Kalezić, simbolički.

Kalezić je kazala da socijalnu koheziju u državi najviše ometa nepovjerenje.

Đukanović je upitao nezavisnog poslanika Dritabna Abazovića ko i čime je njega korumpirao kada je napustio Pozitivnu Crnu Goru preko koje je dobio mandat u parlamentu.

„Je li riječ o istim medijskim poslanicima koji tradicionalno imaju političke projekte formiranja partija da bi ostvarili svoje ekonomske i političke interese“, naveo je Đukanović.

On je, komentarišući izjavu Abazovića da „kada im prifali glasova ili mandata, onda se okrenu najslabijom karici – manjinama“, kazao da on nije saglasan sa tim.

„Naprotiv, mislim da su one veoma pouzdana karika. One su dale doprinos, ne samo obnovi države , nego i u očuvanju mira u Crnoj Gori što je mnogo važnije“, ocijenio je Đukanović.

On je poručio da mu „ne pada na pamet da podnese ostavku“.

Abazović je kazao da očekuje da jedan od manjina koje sjede u parlamentu ne podrži Vladu Đukanovića.

„Iako je dobio telefonske pozive u dva i po sinoć“, dodao je on.

Abazović je, komentarišući hapšenje funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, rekao da je DPS postavio sistem u kojem je on mogao da radi to šta je radio.

Simović htio da se glasa danas, pa poslušao Đukanovića

Ranije danas, potpredsjednik Parlamenta Milutin Simović kazao je da svi treba zajedno da doprinesu efikasnosti i da kao što su obećali crnogorskoj javnosti i u skladu sa dogovorom na jučerašnjem Kolegijumu, danas završe započeti posao.

"Da li to trajalo do devet do 10, potpuno je svejedno, razumio sam da su stručne službe Parlamenta obezbijedile prenos do kraja našeg današnjeg rada", kazao je Simović.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović je nedugo nakon toga rekao Simoviću da bi raspravu u Skupštini "bilo lijepo završiti večeras, ali da to uopšte nije neophodno, jer Vlada ima na raspolaganju i sjutrašnji dan".

"Što se nas tiče možete već sada slobodno da rasporedite vrijeme, danas, sjutra, da raspravimo svako od ovih pitanja, da biste na kraju rasprave bili sigurni, da bi imali argumente zašto glasati za ili protiv", kazao je Đukanović.

Simović je potom rekao da iskazuje odgovoran odnos prema inicijativi Vlade.

"Ipak moramo čuti šta ima da kaže predlagač i onaj koji je sazvao vanrednu sjednicu. Po Poslovniku, onaj koji je sazvao vanrednu sjednicu definiše datum odnosno vrijeme sjednice i dnevni red. Ajmo toj činjenici da primjerimo današnji rad i da kažemo da je kao i juče realno da završimo do 18 časova i da u atmosferi dijaloga i potrebe da razmijenimo argumentaciju, da se pojasnimo, da dobijemo odgovore na sva otvorena pitanja", kazao je Simović.

Krivokapić: Precizno ću vam kazati kada je počela korupcija u parlamentu

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je ranije danas da u drugim zemljama postoje presude kada se poslanici kupuju.

"U Italiji mislim da je nedavno presuđeno poslaniku koji je glasao za podršku (Silvio) Berluskoniju. Bila je presuda i i znači da je utvđeno krivično djelo. Mi u Crnoj Gori imamo slučajeve, ali ću poslije objasniti kada je počela politička korupcija u crnogorskom parlamentu precizno", rekao je Krivokapić.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić rekao je Krivokapiću da krši poslovnik.

"Dali ste komentar na priču o političkoj korupciji. Ja vas pitam koji je poslanik iz ove sale prešao u DPS. I gdje je ta politička korupcija. Ko to prelazi kod koga i ko se igra političke korupcije i ko se igra političke opstrukcije. To predsjedniče moramo da znamo. A to se dešava tri godine i neko danas ovdje priča da nema nigdje na svijetu da neko iz opozicije glasa za podršku Vladu", rekao je Stanišić.

Krivokapić je odgovarajući rekao da "ako ima političke korupcije u parlamentu, to nije zato što neko glasa za ili protiv crnogorske vlade".

"Ali postoje slučajevi gdje se vidi po radnjama da ima elemenata političke korupcije. Ja ću vam navesti dva u ovom parlamentu. Vi imate dva poslanika koja napuste svoju partije, njhovo je pravo po Ustavu da budu đe oće. Međutim, ako imate dva poslanika koja napuste svoju partiju, pa dobiju dva ministra na osnovu toga, mimo potpisanog sporazuma dva predsjednika partija, onda sve upućuje da su ta dva poslanika kupljena sa dva ministra", rekao je Krivokapić, aludirajući na ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, bivše članove SDP-a.

Stanišić je, rekao da je Krivokapić "malo zamijenio teze". "Što su oni napustili SDP, nemojte da optužujete DPS".

U polemiku se uključio i Đukanović, koji je komentarišući ocjenu Krivokapića da je prekršen koalicioni sporazum, rekao da je to politički dokument, a ne zakon ili ustav.

"U ovom slučaju nijesam postupio po zahtjevu SDP-a, i za to sam imam tri razloga. Prvi je što sam nedvosmisleno, čitajući koalicioni sporazum, shvatio da je on postupanjem SDP-a prije toga prekršen na makar 20 važnih mjesta, zbog čega ne može biti nikakvog spora. Smatram licemjernim pozivanjem mene da poštujem stoprocentno obaveze iz sporazuma, u situaciji kad je neko prethodno pogazio 20 zajedničkih opredjeljenja", rekao je premijer.

Drugi razlog, kako je naveo, što nije postupio po zahtjevu SDP-a je taj što je smatrao da razlozi političke stabilnosti u susret pozivu za NATO ne dozvoljavaju "da ulazimo u rekonstrukciju izvršne vlasti".

"I treći, ne manje važan, je okolnost da u ovom slučaju ne možemo baš sve podvoditi pod isti kalup. U ovom slučaju nije riječ o bilo kome, već o Ivanu Brajoviću i Vujici Lazoviću, dugogodišnjim čelnicima SDP-a. Smatrao sam da imam pravo da branim Vladu tokom njenog funkcionisanja".

Rekao je da je danas u parlamentu shvatio da je on bio predmet korupcije.

"Da su makar ta dva poslanika, radi se o Šehoviću i Orlandiću, da su ta dva poslanika meni potrebna za većinu, mogli bi sa više sumnje da se to kaže. Sa ta dva glasa Vlada ima 39 glasova, ne 41. Nijesam toliko lud da pristanem da budem korumpiran zbog dva glas koja ne daju većinu", rekao je Đukanović.

Krivokapić je odgovorio da u koalicionom sporazumu piše da SDP određuje svoje ministre i da je Đukanović prekršio svoj potpis i zadržao ministre, jer mu trebaju dva poslanika.

"Znam da brojim do 41. Do 41 se ne stiže od jednog, nego dva po dva. Nabavite dva, pa tražite još dva", kazao je Krivokapić.

Nezavisni poslanik Neven Gošović najavio je da će on i Velizar Kaluđerović, kao predstavnici Demokrata, glasati protiv podrške Vladi Crne Gore.

Reagujući na izlaganje Gošovića, koji je rekao da bi Vlada trebalo da padne, jer su njeni prvaci vođe kriminalnih grupa, Đukanović je rekao da bi bilo dobro to potkrijepiti imenom.

"Govorimo o vladajućoj partiji, govorimo i o liderima vladajuće partije. Imate li saznanja koja ja nemam? Dobro bi bilo da se ne vrijeđamo", rekao je premijer.

Gošović takođe smatra da je smjena vlasti u Crnoj Gori koja je, kako je naveo, narod dovela do beznađa i straha za budućnost, postala javni interes.

Gošović je ocijenio da je jasno da Vlada, kojoj je koalicioni partner otkazao podršku, nema legitimitet.

„Svako nadomještanje glasova iz redova opozicije za dalji opstanak Vlade bi bilo suprotno izbornoj volji građana, parlamentarnoj demokratiji i vodilo bi njenom daljem nepovjerenju. Vlada koja posegne za takvom podrškom izgubila bi povjerenje bez obzira na rezultat glasanja. Ukoliko se desi da Vlada dobije povjerenje glasovima opozicionih poslanika i politička korupcija zakuca i na vrata parlamenta, naći ćemo se na ispitu najveće moguće odgovornosti pred građanima“, poručio je Gošović.

On je pozvao predsjednika Skupštine da odmah nakon glasanja o povjerenju Vladi sazove sastanak lidera parlamentarnih partija.

Krivokapić je kazao da će se lideri partija sastati 1. februara.

„Ljudi smo od časti, držaćemo riječ, sastanak će biti 1. februara, pa ćemo vidjeti da li možemo dalje ili ne“, dodao je on.

Đukanović je upitao Gošovića da objasni kako se stiče „sertifikat“ da neko jednu situaciju opisuje kao slobodno opredeljivanje poslanika, a drugi istu situaciju kao političku korupciju.

„Kako se dolazi do tog sertifikata. Koji je moralni kapital koji to dozvoljava“, upitao je Đukanović.

On je podsjetio na jučerašnju ocjenu da su poslanici slobodni ljudi i da ne smiju da budu pod pritiskom očekivanja od Vlade, sa čim je, kako je naveo, saglasan. »Čuli smo i to da poslanici ne smiju biti pod pritiskom vlastitog Glavnog odbora".

„U tom korpusu političkih prava vidim i vaše pravo da uđete sa liste Socijalističke narodne partije, da manadat završavate na listi druge partije koja nije učestvovala na izborima. Razumijem to vaše pravo. Ali u čemu je onda problem da partija koja je učestvovala na izborima i tako stekla određenu podršku, odluči da u nekom pitanju podrži vladu. Zašto je to korupcija“, naveo je Đukanović.

On je upitao Gošovića ko je taj autoritet ovdje i kako je došao do „ekskluzivnog prava“ da donosi ocjene šta je slobodna volja poslanika, a šta politika korupcija.

Gošović je pojasnio da su građani na izborima dali poslanicima ovlašćenje da brane određene izborni program.

"Nije mi poznat slučaj u parlamenatrnoj praksi da jedna opoziciona parlamentarna partija daje uslovnu podršku Vladi", rekao je Gošović.

On je dodao da je ispoštovao volju birača, jer je opet u opozicionoj partiji.

Tuponja: Plan Pozitivne sadrži sve što je opozicija tražila, ukoliko bude neprihvatljiv za Vladu mi je nećemo podržati

Šef poslaničkog kluba Pozitivne, Goran Tuponja, kazao je da u toj partiji nijesu zadovoljni onim što je Vlada uradila, osim u dijelu koji se tiče rezultata na spoljno-političko, planu.

On je kazao da postoji više mogućih ishoda glasanja o povjerenju Vladi.

"Ako Vlada ne dobije povjerenje, nastavlja da radi posao do izbora nove. Za očekivati je da ta vlada ne bi mogla biti formirana bez učešća DPS-a", kazao je Tuponja.

On je naglasio da je plan koji je predložila Pozitivna iskren, dobronamjeran i konstruktivan.

"To je koncept koji omogućava da nema ni pobjednika ni poraženih, i zaustavljanje sprječavanje daljih podjela", rekao je Tuponja, dodajući da taj koncept podržava i međunarodna zajednica.

Kako je naveo, predloženim mjerama se traži ograničavanje moći DPS-a i razbijanje autokratije.

"Ovaj plan sadrži sve što je opozicija tražila", kazao je Tuponja, i ponovio da, ukoliko plan bude neprihvatljiv za Vladu, Pozitivna je neće podržati.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je da ima mnogo nejasnoća u planu koji je predložila Pozitivna, i podsjetio da je za realizaciju nekih mjera ta stranka postavila rok od 90 dana.

On je upitao da li će Pozitivna, ako se te mjere ne realizuju u zadatom roku, uskratiti podršku Vladi.

Tuponja je kazao da je plan pažljivo pripreman, i da je Pozitivnoj želja i namjera da on bude realizovan.

"Zaštitni mehanizam nemamo drugi, nego da oborimo vlast. Mi ćemo, u slučaju da se ne realizuje plan, ponovo postaviti pitanje povjerenja Vladi", pojasnio je Tuponja.

Poslanik SDP-a, Rifat Rasoder, ocijenio je inicijativu Pozitivne neodređenom i konfuznom, navodeći da je moraju pojasniti.

Tuponja je pojasnio da su u dokumentu bili precizni kada su ukazali na nadležnosti potrebne za sporovođenje fer i slobodnih izbora.

"Obezbijediti da u Vladu uđu predstavnici opozicije na političkom i ekspertskom nivou kako bi se obezbijedili preduslovi za fer i demokratske izbore na ministarska i pomoćnička mjesta. Obezbijediti učešće opozicije na onim pozicijama na kojim mogu kontrolisati finansijske tokove, zapošljavanja, socijalna davanja", precizirao je Tuponja.

On je dodao da su predložena rješenja za one tačke koje su bile sporne u prethodnim izbornim procesima.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović kazao je da ima povjerenja u dobru namjeru Pozitivne da ponudi rješenja političkom dijalogu, navodeći da Vlada prvo mora da padne da bi se dogovorili oko pravno-političkog modela.

On je ocijenio za Pozitivnu politički rizičnim podržavanje Vlade, jer bi ona dobila povjerenje, a nakon toga prihvatila određenu rekonstrukciju.

"Ako Vlada padne onda vi sa parlamentarnom većinom, definitivno opredjeljujete pravno-politički model u susret narednim izborima, a ako podržite Vladu onda će se ona i dalje ključno pitati što i kako. Ona i DPS, koji je pretežno konstituiše", rekao je Kaluđerović.

Tuponja je kazao da su o tome vodili računa i da je jedna od važnih tačaka njihovog plana koncept u kome nema ni poraženih ni pobjednika.

On je podsjetio da tehničku ili prelaznu vladu nije moguće formirati bez učešća DPS-a. "A do sad mi nemamo stav Vlade, već samo opozicionih poslanika".

Marković: Čemu nervoza? Ne razumijem zašto nas mrzite

Zamjenik predsjednika DPS-a, Duško Marković, kazao je da mu nije jasno čemu toliko nervoze oko glasanje o povjerenju Vladi, s obzirom na sve kritike njenog dosadašnjeg rada.

"Da li bi se o ovoj Vladi čulo ono što se čulo juče, da nijesmo inicirali povjerenje? Ja bih rekao da ne", kazao je Marković.

On je rekao da se ne ljuti ni na jednu političku stranu koja ima drugačije mišljenje i stavove od DPS-a.

"Ali, ono što ne razumijem je da nas ovako mrzite, da nam podmećete", dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, ne može sve uraditi jedna vlada. »U Crnoj Gori ima posla za sve, i za ovu, i za buduće vlade. I ne znam zašto mislite da nećemo uraditi ono što se ovdje dogovorimo".

Jasavić: Ovo nije dan D. Pala Vlada ili ne, u Crnoj Gori ostaje sve isto

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić je kazala da se danas ne dešava ništa spektakularno.

"Ovo nije dan D za Crnu Goru. Pala Vlada Mila Đukanovića ili ne, u Crnoj Gori ostaje sve isto. U ovoj zemlji se ništa neće promijeniti ako se ne prihvati plan Pozitivne", rekla je Jasavić.

Ona je dodala da ne treba bez potrebe dizati tenzije.

"Jer je vrlo jasno da nekome treba da napravi scenario da će se nešto strašno desiti u ovoj zemlji", rekla je Jasavić.

Obezbjeđenje povučeno iz glavnog hodnika parlamenta

Skupštinski hol na ulazu u zgradu ispražnjen je, a većina pripadnika obezbjeđenja premijera i vladinih zvaničnika povukla se u poslaničke klubove i bočni hodnik, nakon što je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić zatražio da se uvede red.

Na ulazima u salu nalaze se policijski službenici koji obezbjeđuju Skupštinu, kao i dvojica članova obezbjeđenja Đukanovića.

Neposredno prije početka sjednice u hodniku parlamenta napravljena je gužva jer su tamo pored skupštinskog bili i članovi obezbjeđenja štićenih ličnosti.

To pitanje je na početku sjednice pokrenuo poslanik Demosa Goran Danilović koji je od Krivokapića zatražio da "isprati iz sale sve koji su naoružani" i da svi članovi Vlade uključujući premijera prođu kroz detektor na ulazu u zgradu.

On je rekao da je "juče poslijepodne i jutros u holu bilo više naoružanih ljudi nego na trgu ispred nje ikad".

"Nije korektno uvaženi ministri. Nije pošteno da ulazimo na glavni ulaz rizikujući pohvale i zvižduke, a neki na paralelna vrata", rekao je on, zapitavši kome to prijeti rizik po bezbjednost od narodnih poslanika.

Krivokapić je rekao da zgradu obezbjeđuje policija i pozvao sekretara Skupštine da u holu ostane lično obezbjeđenje, a da svi ostali budu u posebnoj kancelariji.

Premijer Milo Đukanović je juče, obrazlažući inicijativu Vlade za provjeru povjerenja, rekao da je neposredan povod ocjene visokih zvaničnika Socijaldemokratske partije (SDP) da, zbog gubitka političke podrške, aktuelna Vlada ima tehnički karakter.

Đukanović je poručio da, nakon ove sjednice, neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu vlast i opozicija.

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić je kazao da Vlada traži podjele u parlamentu, poslušnike, a ne poslanike, koji neće glasati kao slobodni ljudi.

Da bi Vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 poslanik.

Galerija

Bonus video: