Kovačević nezakonito pitala majke za mjesne zajednice

Centri za socijalni rad tražili podatke suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, kažu iz Agencija za zaštitu ličnih podatka
20 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Luka Zeković
Zorica Kovačević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2016. 06:30h

Centri za socijalni rad nezakonito traže od majki da prilikom predavanja zahtjeva za doživotne mjesečne naknade upišu podatke o etničkoj pripadnosti i mjesnoj zajednici.

To su zaključili inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka tokom nadzora prošle sedmice.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru piše da traženi lični podaci o mjesnoj zajednici i etničkoj pripadnosti predstavljaju veći obim ličnih podataka nego što je to potrebno da bi se postigla svrha obrade, “niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom”.

To je, tvrde, u suprotnosti sa članom 2 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

“Vijesti” su ranije objavile da je u zahtjevu za ostvarivanje prava na naknade majkama sa troje ili više djece, koje se podnose centrima za socijalni rad, potrebno upisati mjesnu zajednicu, etničku pripadnost i zanimanje djece, što opozicija vidi kao način za izborne zloupotrebe DPS-a.

Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je predlagač Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, tada je kazao da bi DPS trebalo da se sjeti “ruke pravde koja je počela da djeluje ako majke bude koristio da obezbijedi političku podršku za izbore”.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Zorica Kovačević, istakli su da su podaci ”isključivo statističke prirode “i da ih traže zbog formiranja baze podataka za socijalni karton, kako bi se “omogućilo bolje profilisanje korisnika prava iz socijalne i dječje zaštite”.

U zapisniku, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se Ministarstvo u januaru obratilo Sekretarijatu za zakonodavstvo u Podgorici sa predlogom o izmjeni i dopuni Pravilnika o sadržaju baze podataka i sadržaju i načinu vođenja evidencija u socijalnoj zaštiti, u kojem se brišu sporni lični podaci.

Navodi se da je 15. januara usvojena izmjena i dopuna Pravilnika i da će biti objavljen u Službenom listu.

Piše i da je Agencija shodno tome preporučila Ministarstvu da se sporni lični podaci izbrišu i iz formulara koje popunjavaju majke.

Bonus video: